Rens Raemakers opnieuw Kamerlid na grote winst D66 bij Tweede Kamerverkiezingen

17 mrt 2021, 21:31 Nieuws
rens
NEER - Rens Raemakers is zeker van een nieuwe periode als Tweede Kamerlid, na een grote zege van zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen.
Na de eerste exitpolls bleek dat D66 de PVV is gepasseerd als tweede grootste partij, achter de VVD.
Leden
Rens Raemakers uit Neer schoof op naar de negentiende plek op de kandidatenlijst van de democraten, nadat de partij hem eerder op een teleurstellende 24e plek. Door de leden werd hij vijf plaatsen hoger neergezet. Met maar liefst 27 zetels in de eerste poll was zelfs plek 24 dus al ruim voldoende geweest. Raemakers zit sinds de verkiezingen van 2017 in de Tweede Kamer. Destijds stond hij op de zeventiende plek op de kandidatenlijst. D66 haalde in dat jaar negentien zetels en Raemakers werd het jongste kamerlid ooit. Het resultaat van woensdag is het beste resultaat uit de geschiedenis voor D66.
Debutanten
De VVD blijft dus de grootste partij en zou volgens de exitpoll drie zetels winnen. Dat zou 36 zetels opleveren. De PVV zou er juist drie verliezen en op 17 uitkomen. Het CDA zou met een verlies van 5 zetels uitkomen op 14. De PvdA consolideert het aantal zetels op 9, Groen Links en SP verliezen behoorlijk (beiden 8). Ook Forum voor Democratie zou op 8 uitkomen, terwijl Partij voor de Dieren 5 zetels zou halen. CU eindigt op 4, SGP op 3. Vier partijen zouden debuteren volgens de exitpoll: de pan-Europese partij Volt valt op met drie zetels, evenveel als JA21. Ook Bij1 en de BoerenBurgerBeweging zouden een zetel halen. 50Plus houdt één zetel over.
Voor de exitpoll geldt een foutmarge van twee zetels.