Raad van State: toestemming voor hondenpension in Grathem was terecht

28 jun 2023, 16:39 Nieuws
machine gd5de26923 1280
GRATHEM - De gemeente Leudal heeft een Grathemse akkerbouwer terecht toestemming gegeven een hondenpension te beginnen, met maximaal veertig honden.
Dat heeft de Raad van State besloten.
Blaffen
Een groep buurtbewoners heeft ernstige bezwaren tegen het hondenpension dat al een tijdje in bedrijf is. Zij verzetten zich bij de Raad van State
tegen het bestemmingsplan, waarin de gemeenteraad de bestemming van varkensstal heeft gewijzigd in de bestemming hondenpension. Volgens deze omwonenden heeft de gemeenteraad in het bestemmingsplan onvoldoende maatregelen opgenomen tegen overlast. Ze zeggen flinke hinder te hebben van het pension aan de Veldstraat, door blaffende honden en auto’s waarmee de dieren worden gehaald en gebracht.
Geluidwal
De Raad van State echter vindt dat de gemeente met het voorschrijven van een geluidwal en het vastleggen van het maximale aantal honden genoeg garanties heeft gegeven tegen onaanvaardbare hinder. De stal is van binnen geïsoleerd, hoewel dat volgens de buurt beter had gekund. De Raad van State heeft wel aan het bestemmingsplan toegevoegd dat de honden niet in de paardenweiden mogen komen die bij het akkerbouwbedrijf horen. Ze mogen alleen in de omheinden hondenweiden.
Nevenactiviteit
De tegenstanders vonden verder dat het hondenpension moeilijk een toegestane nevenactiviteit kan worden genoemd, omdat het hele perceel erdoor in beslag wordt genomen. De Raad van State vindt dat wel sprake is van een nevenactiviteit, omdat er ook nog een akkerbouwbedrijf is van 25 hectare.