Proefproces door belangenvereniging voor mensen met pgb

25 mrt 2015, 16:39 Nieuws
6376216975 f53387c4ed b
LEUDAL - Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een pgb, start een proefproces vanwege een volgens de organisatie veel te lage vergoeding voor een inwoonster van Leudal die haar zieke moeder verzorgt.
De vrouw krijgt slechts 4,75 euro van Leudal en dat is veel te weinig, vindt Per Saldo.
Tarieven
Gisteren verscheen een artikel hierover in Dagblad De Limburger. Sinds 1 januari beschikken de gemeenten over het lot van de mensen die zorg nodig hebben. Leudal maakt deel uit van een samenwerkingsverband van Midden-Limburgse gemeenten, die besloten hebben de tarieven te verlagen voor mensen die zorg verlenen aan directe familieleden.
Afgewezen
De vrouw die door het dagblad geïnterviewd werd had tegen deze verlaging bezwaar gemaakt bij de gemeente Leudal, maar de gemeente wees het bezwaar af. Daarop stapte de belangenorganisatie van de vrouw naar de rechter. Wanneer de zaak voorkomt, is nog niet duidelijk.
Idioot laag
'Midden Limburg spant landelijk de kroon', zei een woordvoerster van Per Saldo. 'In de wet staat dat de gemeenten beleidsvrijheid in de zorg hebben, maar de tarieven moeten volgens diezelfde wet wel toereikend zijn. De vraag is: wat is toereikend? Dat leggen we aan de rechter voor’. De woordvoerster noemde de tarieven in Midden-Limburg voor de inhuur van naasten verder 'idioot laag'.
Vragen
De fractie D66 in Leudal heeft bij monde van Kaj Beurskens al vragen afgevuurd op het college over de kwestie. Het tarief in Leudal is inderdaad zeer fors gedaald; van 13,46 naar een vrijwilligersvergoeding van 4,75 euro dus. 'Dit is een keuze die iedere gemeente afzonderlijk kan maken. Men moet dan wel de verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van deze tariefswijziging.', schrijft Beurskens. De druk op mantelzorgers voor wie die deze vergoeding noodzakelijk is om voldoende inkomsten te hebben, neemt enorm toe. Daarnaast beperkt dit de keuzevrijheid van zorgbehoevenden, zeggen de democraten. 'Het zal minder gemakkelijk worden om hulp te krijgen van naasten en er zal eerder een beroep gedaan moeten worden op professionele ondersteuning.'