Ook in hoger beroep celstraf voor Ruiter

19 mrt 2015, 10:35 Nieuws
ruiterhuis
DEN BOSCH - Gijsbert Ruiter uit Haelen is vanochtend in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden cel, waarvan 12 voorwaardelijk. Die celstraf heeft de 62-jarige 'Molotovman' al uitgezeten.
Ruiter kreeg de straf voor het gebruik van geweld tegen agenten en gemeentewerkers, toen die een hek wilden verwijderen dat hem moest beschermen tegen zijn buren.
Toerekeningsvatbaar
In hoger beroep deed Ruiter een beroep op psychische overmacht, maar dat wees het gerechtshof af. Hij was volledig toerekeningsvatbaar en moest weten dat het geweld niet kon, vond de rechter. De straf is lager dan geëist, onder andere omdat er geen sprake is van poging tot moord. Bovendien hield het gerechtshof rekening de frustraties van Ruiter over het optreden van de gemeente, in het conflict dat hij heeft met zijn buren op het woonwagenkamp, zo meldt De Telegraaf.
In de steek
'De gemeente is in deze kwestie ernstig tekort geschoten', aldus de uitspraak van de rechter. Het hof kan zich voorstellen dat Gijsbert Ruiter zich in de steek gelaten voelde door de gemeente.