Samen Verder en Ronduit Open: sluitende begroting blijft het uitgangspunt

15 mrt 2016, 12:58 Nieuws
LEUDAL - Samen Verder en Ronduit Open hebben het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd.
Één van de belangrijkste punten daaruit is dat de gemeente Leudal niet gaat bezuinigen op subsidies, vóór er een nieuw beleid is. Dat beleid zou voor het einde van 2016 tot stand moeten komen.
Maatwerk
'Maatwerk' is het toverwoord ten aanzien van de verenigingen, in tegenstelling tot het snoeien tot 50 procent wat de vorige coalitie nog van plan was. Nog voor de zomer moet duidelijk worden hoe de plannen voor de subsidies en gemeentelijke accommodaties er uit gaan zien, zo meldt Dagblad De Limburger vandaag. In de daaropvolgende tijd moet duidelijk worden wat per vereniging de gevolgen zijn, zo laat wethouder Piet Verlinden (Samen Verder) in de krant weten. Het is de bedoeling dat verenigingen zo veel mogelijk hun eigen gebouw of sportpark beheren. Voordat dit gebeurt, wil de gemeente de accommodaties een opknapbeurt geven, voor zover dat nodig is. Een sluitende begroting blijft het uitgangspunt, zo melden ook Samen Verder fractievoorzitter Hen Sleven en de beoogde nieuwe wethouder Stan Backus (Ronduit Open) in het verslag van Regio Leudal TV.
N280
In de komende raadsvergadering van 22 maart wordt over de benoeming van Backus en zijn partijgenoot Verheul als nieuwe wethouders gestemd. Daarna pas worden de portefeuilles verdeeld. Volgens Backus lagen de partijstandpunten nooit écht ver uiteen. Over één heikel punt, de N280, zullen de coalitiegenoten in de raad hun eigen stellingen blijven innemen, waardoor de rol van de oppositie hierin van grote betekenis zal worden.
Door één deur
Raadslid Mathieu Wagemans van Ronduit Open weersprak tegenover Roermond Dichtbij overigens met klem berichten in de plaatselijke krant, als zouden hij en wethouder Arno Walraven van Samen Verder niet door een deur kunnen. 'Daarvan is geen sprake' aldus Wagemans. Integendeel, de verstandhouding is volgens het raadslid prima.