Monumentenbeleid Leudal ligt onder vuur

21 aug , 13:01 Nieuws
naamloos
LEUDAL - De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak over de kwestie of het gemeentelijk monumentenbeleid wel door de beugel kan. Aanleiding is een zaak die Erfgoedvereniging Bond Heemschut gestart is tegen dit beleid van de gemeente Leudal.

De vereniging probeert al sinds 2019 het gebouw van Sint Ursula aan de Tienderweg in Heythuysen op de monumentenlijst te krijgen, zo meldt Dagblad De Limburger vandaag.

Geen uitzondering
In de gemeente Leudal kunnen gebouwen alleen een gemeentelijk monument worden als ze dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. En dan mag de eigenaar er geen ook nog eens geen 'onevenredig nadeel' van ondervinden. Het schoolgebouw uit 1958 heeft een cultuurhistorische waarde, maar er kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt, zegt Leudal.  Ook bij Mariabosch in Baexem zou het middendeel van het oude klooster (1877) een monument moeten worden volgens de Bond Heemschut. Maar daar wil Leudal evenmin aan meewerken.

Renovatieplannen
De rechter vroeg zich af waarom geen uitzonderingen mogelijk zijn en of het beleid wel in orde is, indien er geen ruimte bestaat om het per geval te bekijken.  Bovendien kon Leudal niet duidelijk maken wie dat besluit genomen heeft en waar het vastgelegd is.  De  gemeentelijke afvaardiging verklaarde dat de raad maar 126 monumenten op de lijst wil, mede uit financieel oogpunt. Maar ook dat besluit kon niet overlegd worden. Voor wat betreft Mariabosch zou al in 2012 besloten zijn dat er geen monumentaal deel is, maar ook dat bleek ter zitting verder nergens uit. Wel zijn er al jaren renovatieplannen die steeds afketsen op de kosten. De rechtbank is er echter niet van overtuigd dat een verbouwing in een monument niet kan. Leudal krijgt nu dus zes weken de tijd om de afwijzingen te onderbouwen.