Meer boetes in Limburg voor rijden onder invloed, Leudal bij positieve uitzonderingen

29 mrt 2023, 17:25 Nieuws
drink driving 808790 1920
LEUDAL - In 2022 werden in Limburg veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 2695 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 39,3 procent ten opzichte van 2021. Leudal valt echter onder de positieve uitzonderingen.
Eén en ander blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.
Alcoholclausule
'Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaalt. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld', aldus autoverzekeringexpert Menno Dijcks.
Minder
De toename van boetes in Limburg was zelfs sterker dan de landelijk gemiddelde stijging van 34,1 procent. In de cijfers, die tot 2010 teruggaan, was het aantal boetes voor rijden onder invloed in Limburg niet eerder zo hoog. Wel zijn er lokaal sterke verschillen. Zo werden vooral in Gennep in 2022 flink meer weggebruikers op de bon geslingerd. In die gemeente werden vorig jaar 140 bestuurders betrapt: 115 meer dan in 2021. In Leudal daalde het aantal bekeuringen voor rijden onder invloed juist licht, met vijf. Samen met Nederweert (-15), Brunssum (-15) en Weert (-40) behoort onze gemeente tot de enige vier in Limburg waar vorig jaar juist minder verkeersdeelnemers werden betrapt.
Onverzekerd
Dijcks legt uit dat een nieuwe autoverzekering lastig kan zijn wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had. 'De verzekeraar heeft in zo’n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is.'