Livar varkensbedrijf in Kelpen-Oler: goed voor de dieren, maar ook voor de mensen?

01 nov 2017, 16:05 Nieuws
mini pigs 2185058 1920
KELPEN-OLER - Volgens Mathieu Wagemans van Ronduit Open bestaan er plannen om aan de Begijnhofweg in Kelpen-Oler stallen om te bouwen tot een Livar-bedrijf.
De werkwijze van een Livar-bedrijf heeft duidelijke voordelen voor het welzijn van de dieren, die op een verantwoorde wijze gehouden worden. Maar volgens Wagemans heeft de praktijk uitgewezen dat de prijs die hiervoor wordt betaald, overlast voor de omwonenden is.
Overlast
'Berekeningen blijken een veel te optimistisch beeld te schetsen. De vrije uitloop van varkens betekent een forse toename van zowel geur als stof naar de omgeving' betoogt het raadslid. 'Ik wijs naar de ombouw van een pluimveebedrijf aan de Beekkant in Baexem, waar sprake is van een enorme toename van geuroverlast ten opzichte van de voorheen bestaande situatie. Het beleid in Leudal is gericht op vermindering van overlast, hetgeen realisering van de plannen ongewenst maakt.'
Overleg
Wagemans vraagt zich verder af of er voor de sloop- en verbouwwerkzaamheden die al hebben plaatsgevonden een vergunning is afgegeven en of het klopt dat er vanuit de gemeente overleg is over de plannen. Mocht dat zo zijn, dan wil het raadslid ook weten of daarbij al is vooruitgelopen op besluitvorming door het college, bijvoorbeeld door gedane toezeggingen of gewekte verwachtingen.