Landgoed Leudal: compromis of 'Vrede van Versailles'?

22 dec 2018, 19:16 Nieuws
48425635 2485066094900835 7248179563119771648 n
LEUDAL- Het is de tijd van het jaar dat de vredesboodschappen je om de oren vliegen. En wie de politiek in Leudal volgt begrijpt ook dat dat hard nodig is. Alleen heeft die politiek al een tijdje een geloofwaardigheidsprobleem.
Neem nou de kwestie Landgoed Leudal. Opnieuw goed voor een rel die zijn weerga niet kende. De huidige stand van zaken: de complete oppositie verliet de laatste raadsvergadering van het jaar voortijdig, omdat de coalitie een motie niet wilde agenderen. Die motie was laat ingediend terwijl er in het presidium afgesproken was dat dat voortaan voorkomen zou worden. Uitzonderingen daargelaten, wanneer het om zeer dringende zaken zou gaan.
Oplossingen
De oppositie riep dat zij monddood werd gemaakt, de coalitie had graag meer tijd gehad om zich voor te bereiden en te overleggen. Wat moest er dan voorbereid of overlegd worden? Welnu, aan de motie was een compromisvoorstel van Landgoed Leudal gekoppeld. Ook exploitant Hikspoors zou de vele rechtszaken zat zijn en na jaren van onmin nu constructieve oplossingen willen bieden.
Vakantiefolder
Wie het voorstel bekijkt ziet een stuk van zeven pagina's dat oogt als een gelikte vakantiefolder, voorzien van prachtige foto's waarop altijd de zon schijnt. Er blijkt verder uit dat begin november op Landgoed Leudal een gesprek plaats vond tussen de exploitant en een afvaardiging van de gemeenteraad. Het gesprek werd gevoerd op initiatief van fractieleider Huub van Helden van oppositiepartij CDA. Er werd rondgeleid en de pijnpunten van beide partijen werden op schrift gesteld. Maar dan komen de eerste donkere wolken opzetten.
Handbaltoernooi
In ruil voor onder meer het laten varen van juridische zaken en claims, vraagt Het Landgoed nogal wat. Niet alleen van de gemeente, ook van de gemeenschap. Zo zou de gemeente actief moeten meewerken aan het aanwijzen en het vergunnen van locaties met een minimaal gemeenschappelijke capaciteit voor vierhonderd arbeidsmigranten in de gemeente Leudal, te exploiteren door Landgoed Leudal of een van haar rechtsvormen. Let wel: niet met een inspanningsverplichting maar met een resultaatverplichting. De verlichting op sportpark Houtrust moet worden aangepast, zodat die niet de in de woningen van Landgoed Leudal schijnt. Het handbaltoernooi moet per direct verplaatst worden naar een andere locatie. De horeca moet weer worden opgenomen in het bestemmingsplan et cetera. Het lijkt begrijpelijk als bestuurders even de tijd willen nemen om dergelijke voorstellen te bestuderen en te bespreken.
Geen klachten
Het is bijna Trumpiaans, zoals de exploitant het aanpakt, maar hij voelt dat hij sterk staat. Bovendien vermeldde de motie van de oppositie al doodleuk dat er vanuit Haelen geen klachten meer werden gehoord over het Landgoed. Integendeel zelfs, zo heette het. Toch zaten, goed een week na de geruchtmakende raadsvergadering, de exploitanten alweer voor de vijftiende keer in het gemeentehuis tegenover tegenstanders uit diezelfde Haelense gemeenschap, om zich voor een adviescommissie te verdedigen tegen de bezwaren rondom de bouwvergunning voor nieuwe chalets.
Plezier
Oppositieleider Van Helden deed afgelopen week nog maar eens omstandig uit de doeken waarom opstappen uit de vergadering gerechtvaardigd was, maar deelde daarbij ook net zo gemakkelijk nog even wat tikken uit. 'Zichtbaar was het plezier van wethouder Walraven bij het besluit van de oppositiepartijen om op te stappen. Daarmee gaf hij er geen blijk van dat hij de titel van het coalitieprogramma ‘Samenspel’ serieus neemt. Mogelijk interpreteert hij dat toch anders dan zijn partij de inwoners wil doen geloven' schreef hij. Raadslid Wagemans kreeg nog even mee dat zijn publieke reactie weing vernieuwend was. 'Want de wil om tot 'dépolitisering' en 'ontjuridisering' te komen was daarin ver te zoeken' vond Van Helden.
Kiem
D66 wil de vredespijp roken, het CDA wenst gezegende kerstdagen. Maar vredesvoorstellen rond kerst? In die tijd van het jaar heeft niemand zin in ruzie, maar daar kon ook nog best wel eens op een andere manier gebruik van worden gemaakt. Het is misschien toch goed er voor te waken dat een mogelijk compromis geen 'Vrede van Versailles' wordt. Daarin lag immers de kiem voor het volgende conflict alweer besloten...