Lage reizigersaantallen dwingen Arriva tot aanpassingen

12 feb 2021, 15:15 Nieuws
464 in sittard 11 12 2016 2 door rene hameleers
LIMBURG - Sinds maart 2020 heeft Arriva Nederland door corona te maken met minder reizigers. De reizigersaantallen schommelen tussen de 10 en 15 procent in de luwste (lockdown-)periodes tot 40 procent, met uitschieters naar 70 procent, ten tijde van versoepeling.
Dit heeft ingrijpende gevolgen voor het openbaar vervoer. De dienstverlening kan daarom de komende periode vaker worden aangepast op de gemeten reizigersaantallen en veranderende reizigersstromen. Vanaf 21 februari start Arriva in Limburg met een aangepaste busdienstregeling.
Buurtbussen
In het voorbije jaar heeft Arriva de reizigersaantallen- en stromen gemonitord. Die data zijn verwerkt in scenario's – verschillende dienstregelingen – die zo passend mogelijk zijn gemaakt op te verwachte reizigersaantallen en reizigersstromen, zo geeft het vervoersbedrijf aan. In de dienstregeling die per 21 februari voor de Arrivabussen in Limburg start, rijden de meeste streeklijnen een uursdienst en de stadslijnen ten minste een halfuursdienst (2 keer per uur). De vroegste - en laatste rit(ten) vervallen. Voor een aantal kleine kernen
verviel al het zogenaamde vraag gestuurd vervoer (ov-shuttles en ov-lijntaxi’s) geheel of gedeeltelijk. De buurtbussen, die sinds 18 januari weer rijden, blijven gewoon onderdeel van het ov in Limburg. Voor de herstart van de scholierenlijnen volgt Arriva de maatregelen van het Kabinet.
Treinen
De details van de wijzigingen zijn terug te vinden op de website van Arriva en zijn verwerkt in de reisplanners. Verder worden reizigers in de bussen en treinen van Arriva attent gemaakt op de start van de nieuwe dienstregeling. De dienstregeling van Arriva in Limburg kenmerkte zich de afgelopen tijd door een aantal wijzigingen en dat zal de komende tijd zo blijven. Zo rijdt de vervoerder zeker tot nog het einde van deze lockdown met kortere treinen in de reizigersluwe tijden. Op de Maaslijn geldt tot minimaal 28 februari een vakantiedienst, waarbij langere treinen worden ingezet in de ochtendspitsen en de vrijdagmiddagspits.