Kistjestuinen voor ouderen in zorgcentrum Sint Elisabeth

24 mei 2016, 12:27 Nieuws
20160523185940 1
HAELEN - Het project Kistjestuinen is van start gegaan bij zorgcentrum Sint Elisabeth in Haelen. Het nieuwe project maakt tuinieren voor ouderen gemakkelijker: je tuiniert in een kistje op tafel.
Diverse organisaties geven met een schenking, zoals de zaden en rolstoelvriendelijke tuintafels, een impuls aan de tuin.
Dé oplossing
Voor veel van de cliënten is tuinieren in de volle grond niet meer mogelijk. Werken in een kistjestuin is voor hen dé oplossing. 'Door op deze manier te tuinieren kunnen we lekkere vergeten groenten en mooie bloemen weer tot leven brengen, met en voor onze bewoners. Zo wordt het groener, socialer, mooier, gezelliger en actiever bij ons zorgcentrum' vertelt Anita Deckers, coördinator Vrijwilligerswerk van Land van Horne.
Mogelijkheden
'We leveren goede zorg aan de cliënten van ons zorgcentrum, uiteraard. Maar echt gelukkig word je van iets wat je altijd deed of doet omdat je het leuk vindt. Als dat door fysieke of mentale problematiek niet meer lukt, is dat een groot gemis. Dit merkten we ook bij onze cliënten. Positief als we zijn schuiven we onmogelijkheden ver van ons af en kijken we wat wèl mogelijk is. En dat is een heleboel, zoals op deze manier tuinieren' weet Anita.
Steun
Van groen worden mensen blij: daar is ook organisatie Groen-Dichterbij van overtuigd. Zij schreven een wedstrijd uit waarmee je het boek 'Buurttuinieren' kon winnen. Het prille project kistjestuinen van het zorgcentrum in Haelen was één van de drie winnaars. 'Dat was al een goede start. Daarna heeft Bayer Nunhems diverse zaden geschonken voor de tuin, Aveve de potgrond en Stichting Paulien een bedrag van 770 euro, waarvoor drie rolstoelvriendelijke tuintafels zijn gekocht. We zijn enorm blij met deze hulp.'
Om het project kistjestuinen tot een groot succes te maken, is Anita nog op zoek naar vrijwilligers met groene vingers en affiniteit met ouderen, die willen helpen. Mensen die interesse hebben, kunnen vrijblijvend contact op met haar via 0900-33.35.555.