Holmel BV stapt naar bestuursrechter na handhaving Leudal

30 dec 2018, 17:40 Nieuws
biogas 989479 1920
LEUDAL - Mestvergistingsbedrijf Holmel stapt naar de rechter omdat de gemeente Leudal handhavend optreedt tegen onder meer het indrogen van mest en de verwerking ervan tot briketten.
Volgens de gemeente doet Holmel, gevestigd op Aan de Heibloem, dat zonder de daarvoor benodigde vergunning. Holmel moet stoppen, anders volgens dwangsommen van de gemeente, zo meldt Dagblad De Limburger vandaag. Holmel vraagt de bestuursrechter via een voorlopige voorziening de handhaving door Leudal stop te zetten. Die zaak dient op 4 januari.
Overlast
De gemeenteraad van Leudal besloot eind vorig jaar dat het bedrijf vanwege te veel geuroverlast moest stoppen met het indrogen en verwerken van mest. Omwonenden die overlast ondervinden ­hadden aangedrongen op handhaving. In hun ogen gebeurt het drogen van de mest illegaal. De gemeente is het daar mee eens en zal de rechter vragen het besluit tot handhaving overeind te houden.
Volgens een woordvoerder van Holmel zou de gemeente juist blij moeten zijn dat het bedrijf ervoor zorgt dat het aan vierduizend huishoudens energie levert. Het mestvergistingsbedrijf richtte in 2015 een droogtunnel in, alsmede een nieuwe opslag. Daar was geen vergunning voor verleend. De gemeente besloot in eerste instantie tot een procedure om te bezien of de nieuwe activiteiten gelegaliseerd konden worden. In 2016 stemde de raad zelfs in met een ontwerpvergunning. Daarop gingen omwonenden protesteren vanwege de geuroverlast. Nadat de gemeente onafhankelijk geuronderzoek had laten doen, wijzigde het college van standpunt en wilde niet langer meewerken aan legalisatie.