Herdenken in Horn: we blijven de verhalen vertellen

04 mei 2023, 21:47 Nieuws
img 4514
HORN - Wethouder Heleen Wijers-Van der Linden memoreerde tijdens de Dodenherdenking in Horn aan Leo Hendrikx. Dat kon uiteraard ook bijna niet anders. Het verhaal van de onlangs op 99-jarige leeftijd overleden Engelandvaarder, die op 10 mei 1940 de Duitse troepen zijn dorp binnen zag marcheren, was te bijzonder om er vandaag aan voorbij te gaan.
Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer verhalen. Maar hoofdrolspelers uit die geschiedenis zijn er steeds minder. Hun verhalen zullen echter niet verloren gaan. Zo lang wij die verhalen tenminste blijven vertellen, wist de wethouder.
Namen
Daarom werden kinderen ook op deze 4e mei weer nadrukkelijk betrokken bij de herdenking. De namen van alle oorlogsslachtoffers uit Horn werden voorgelezen, evenals hun leeftijd. Voor elk slachtoffer ontstaken de kinderen een lichtje. En natuurlijk mochten ook zij een krans leggen, evenals de wethouder, de Hornse gemeenschap en de schutterij.
Actualiteit
Er werd ook gekeken naar de actualiteit. In Oekraïne kwam de oorlog, net als hier tijdens die meidagen in 1940, ondanks de dreiging gevoelsmatig toch van de één op de andere dag. Ook naar die verhalen moeten we blijven luisteren. Want vooralsnog blijft de mens blijkbaar hardleers.