Geheimzinnigheid rondom mogelijke procedure van onteigening

14 okt 2022, 14:55 Nieuws
img 7715
LEUDAL - Raadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) is niet blij met de geheimzinnigheid rondom een kwestie die verband houdt met het eventuele inzetten van onteigening, in het kader van een private ontwikkeling.
Uit een overeenkomst uit 2017 blijkt dat de gemeente Leudal heeft toegezegd om bij de provincie te bevorderen, dat laatstgenoemde een onteigeningsprocedure zal voeren met als doel dat een private partij het eigendom van benodigde percelen kan verwerven ten behoeve van - in dit geval - ontgrinding in het Buggenummerveld.
Zwaar middel
Onteigening is een zwaar publiekelijk middel dat zeer gericht wordt ingezet voor projecten die een groot en relevant algemeen belang dienen, waarbij onteigening noodzakelijk en urgent is zo betoogde Wagemans eerder. Daarom stelde hij een aantal vragen aan het college van B&W over de kwestie. Naast de vraag of het gebruikelijk en netjes is dat de gemeente zich in een zaak mengt die normaliter onderwerp is van onderhandelingen tussen private partijen, vroeg het raadslid onder meer concreet of een verzoek tot een onteigeningsprocedure was gedaan bij de provincie en of die daar dan al op had gereageerd.
Vervolgens ontving Wagemans van de griffier de mededeling dat het college had geantwoord op de gestelde vragen, echter onder voorwaarde van geheimhouding. Het raadslid noemt die voorwaarde 'volkomen misplaatst' en zal daarom geen kenis nemen van de antwoorden. Wel wil hij een bespreking in openbaarheid, in de commissie en in de gemeenteraad. 'Ik zal me daarbij enkel baseren op stukken die ik heb ontvangen van een burger, nog voordat er van enige geheimhouding sprake was. Die stukken en ook de door mij gestelde vragen zijn vanaf het moment van verzending van de vragen breed gedeeld - ook naar de pers - en zijn daardoor openbaar' aldus Wagemans.
Belemmering
'Ik vind overigens dat u door een royaal beroep te doen in de afgelopen maanden op geheimhouding, mijn functioneren als raadslid en volksvertegenwoordiger ernstig belemmert en ondermijnt. Ik zal hierover een klacht indienen bij de Minister van Binnenlandse Zaken' zo liet het raadslid aan het college weten.