Europese subsidie burgerparticipatie bij inrichting platteland opengesteld

26 mrt 2015, 16:30 Nieuws
buitengebied roggel
LIMBURG - De komende vijf jaar is voor Limburg 2,1 miljoen beschikbaar, voor projecten die samenwerking en burgerparticipatie stimuleren bij de inrichting van het platteland.
De regeling is bedoeld voor regionale samenwerkingsverbanden die een zogenaamde Lokale Ontwikkelings Strategie (LOS) opstellen. Zulke plannen kunnen tot en met 15 mei worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van Limburg. Per 20 maart heeft de provincie Limburg deze Europese subsidieregeling Leader voor Limburg namelijk opengesteld.
Kleinschalig
Leader is een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, dat speciaal bedoeld is voor kleinschalige projecten die van belang zijn voor de regio. Veel waarde wordt gehecht aan samenwerking en het verbeteren van het organisatievermogen van de lokale gemeenschap. Doel is dus het stimuleren van initiatieven van de eigen bevolking. Mensen die zich willen inspannen voor het op peil houden van de kwaliteit van leven in hun eigen woonomgeving hebben vaak goede ideeën, is de achterliggende gedachte.
LOS
De projecten dienen aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Die staan in het openstellingsbesluit . Leader wil vooral samenwerking stimuleren. Individuele projecten kunnen daarom alleen worden ingediend als onderdeel van een LOS. In Limburg is in deze Leaderperiode geld beschikbaar voor maximaal twee van zulke lokale LOS-plannen.
Bescheiden
Vergeleken met andere Europese subsidieregelingen heeft Leader bescheiden middelen. Voor Limburg is voor de totale periode ruim 1 miljoen euro beschikbaar uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). De provincie legt daar nog eens hetzelfde bedrag aan cofinanciering bij.
Hulp
Hulp voor het opstellen van een voorstel staat in het Openstellingsbesluit en meer informatie over Leader staat op de landelijke site netwerkplatteland.nl . Uiterlijk september neemt GS een besluit over het vaststellen van de voor Leader gekozen LOS-plannen.