Duits chemieconcern Bayer zet Nunhems Zaden te koop

28 feb 2018, 20:42 Nieuws
nun
NUNHEM - Dagblad De Limburger schrijft dat het bedrijf in Nunhems Zaden te koop is gezet door het Duitse chemieconcern Bayer. Dat zou nodig zijn om een fusie met de Amerikaanse zadenproducent Monsanto veilig te stellen.
Monsanto is wereldwijd koploper in groentezaden. Nunhems is nummer vier in die sector en dat mag niet volgens de Brusselse kartelwaakhond, omdat de bedrijven samen een te machtige positie in de markt zouden innemen. Eerder verkocht Bayer ook zijn divisie voor landbouwzaden in Gent aan BASF, voor zeven miljard euro.
Gevolgen
De verkoop zou geen gevolgen hebben voor de Limburgse werkgelegenheid of uitbreiding van Nunhems. Die uitbreiding is al voor het grootste deel betaald. Er werken momenteel wereldwijd 2000 mensen bij Nunhems. Het bedrijf behaalt een omzet van 430 miljoen euro. Het personeel werd woensdagmiddag op de hoogte gebracht van de verkoop.
Bayer verwacht de overname van Monsato in het tweede kwartaal van dit jaar te kunnen afronden. Dat maakten de Duitsers woensdagochtend in Leverkusen bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Milieuorganisaties voeren actie tegen de fusie. Zo werden deze week ruim een miljoen handtekeningen tegen het ontstaan van het megabedrijf aangeboden aan EU-commissaris Vestager.