De Zorggroep start project Sociale Benadering

31 jul 2023, 12:04 Nieuws
kimroufs zorggroep 23 camillus
ROERMONDDe Zorggroep start op 1 november als eerste zorgaanbieder in Limburg met het werken vanuit de visie Sociale Benadering. Deze visie vraagt een andere manier van denken, kijken en samenleven met mensen met dementie.
Na een succesvolle pilot, waarin thuiswonende mensen met dementie worden ondersteund volgens de Sociale Benadering, wordt er nu gekeken hoe de aanpak een structurele plek kan krijgen op zorglocatie Camillus in Roermond.
Meer gelijkwaardig
De focus ligt weliswaar nu al zoveel mogelijk op het welbevinden van de bewoners, maar het ambitieniveau ligt hoger. De Zorggroep wil het handelingsrepertoire vergroten met oplossingen die aansluiten bij de leefwereld van de mensen. De Zorggroep richt zich veel meer dan nu op de omgeving van de bewoner, waarbij zorgprofessionals aanvullend werken. Hierdoor moet een andere, meer gelijkwaardige manier van samenwerking tussen formele en informele zorg ontstaan: een impactvolle ontwikkeling die voelbaar is voor bewoners, diens naaste(n) en medewerkers.
Werkwijze
De basis ligt in het op een andere manier naar mensen met dementie kijken, door niet het ziektebeeld maar de mens centraal te zetten. De nadruk ligt op het behoud van de leefwereld van de bewoner en het gelijkwaardig samenwerken met familie en het netwerk. Om dit te kunnen realiseren, worden anders geschoolde mensen ingezet, die affiniteit hebben met het sociale aspect van de zorgvrager en worden de huidige medewerkers geschoold in de aspecten van de Sociale Benadering. Door te werken met een breed samengesteld team van medewerkers met verschillende achtergronden, scholing, vaardigheidstraining, intervisie en coaching, zijn medewerkers in staat om breder te kijken. Tot nu toe is de werving van mensen zonder zorgopleiding een groot succes, zo meldt de zorgaanbieder.