De laatste nieuwjaarsspeech: de ambitieuze agenda van Leudal

04 jan 2019, 12:37 Nieuws
49898505 492237534515983 620287096808013824 n
HEYTHUYSEN - Na 23 jaar het ambt van burgemeester te hebben uitgeoefend, waarvan sinds september 2007 in de gemeente Leudal, hield Arno Verhoeven donderdagavond voor het laatst een nieuwjaarstoespraak in die functie. Hij wilde daarbij vooral vooruitkijken, maar kon er niet aan ontkomen in te gaan op de gebeurtenissen in het afgelopen jaar.
Het waren vooral de recente politieke gebeurtenissen die Verhoeven niet wilde ontwijken.
Klad
Hoewel er in eerste instantie sprake was van een verbetering van de politieke verhoudingen, kwam daar laatst immers toch weer behoorlijk de klad in met het opstappen van de voltallige oppostie uit de raadsvergadering. 'Inmiddels heb ik alle fractievoorzitters uitgenodigd voor een constructief gesprek. Goede onderlinge verhoudingen en samenwerking zijn nodig omdat op onze gemeente de komende jaren grote uitdagingen afkomen' zo sprak de burgemeester. Hij gaf als voorbeelden onder meer de nieuwe omgevingswet, de herstructurering van het buitengebied, ondermijnende criminaliteit, jeugdzorg en ontwikkelingen op de woning- en arbeidsmarkt.
Uitdaging
De lijst was volgens Verhoeven te lang om deze in het geheel te noemen. 'Leudal heeft een ambitieuze agenda die meerdere jaren bestrijkt. Een agenda die niet alleen van ambtenaren, college en raadsleden, maar ook van maatschappelijke organisaties en burgers het nodige zal vragen' zo betoogde de burgemeester, die iedereen opriep zijn of haar rol daarbij te spelen. 'Die agenda zal bovendien ook voor mijn opvolger voldoende uitdaging bevatten' zo sloot hij af, waarna hij de raad veel succes wenste met het keuzeproces voor de nieuwe burgemeester. En ook al is die opvolger nog niet bekend, Verhoeven wenste hem of haar ook veel succes 'in onze mooie gemeente Leudal.'
Wereldkampioen
Na het nieuwjaarsgedicht van stadsdichter Frits Criens vond vervolgens de al even traditionele huldiging van de kampioenen van Leudal plaats. Die hulde was er daarbij vooral weer op zwemgebied. Sabine Brugge, Nederlands Kampioen op twee onderdelen (50 meter zwemmen met zwemvliezen en 50 meter Lifesaver), Miriam Pisters, Nederlands Kampioen 100 meter pop duiken met vliezen, Nathalie Pisters die met haar team Nederlands Kampioen Lifesaving Ocean werd en Kim Geraats, Nederlands Kampioen aspiranten c Lifesaver werden allemaal in het zonnetje gezet. Hetzelfde gold voor Henk Wijnands die Nederlands Kampioen dubbelspan trekpaarden werd en voor Annemiek Huberts als winnares van ’t Muulke’, van de Limburgse Federatie Amateurtoneel. Met Mitch Kuijpers uit Haler was er zelfs een heuse wereldkampioen kickboksen aanwezig. Hij behaalde die titel op 15 december in het Belgische Lommel.
EST
Verder werd nog officeel afscheid genomen van het zeer geslaagde Europese Schutterstreffen in het afgelopen jaar én er werd nog even vooruitgekeken naar 75 jaar bevrijding van Leudal, waarbij Frits Criens en Sjra van Horne een tipje van de sluier lichtten ten aanzien van de grootse uitvoering van het toneelstuk 'Vossen van de Spik', in september van dit jaar. Dat wordt in ieder geval één hoogtepunt van 2019 dat al vaststaat...