'De gewenste' is er: Désirée Schmalschläger in Grathem beëdigd als nieuwe burgemeester van Leudal

03 sep 2019, 23:00 Nieuws
clipboard01
GRATHEM - Dinsdagavond is Désirée Schmalschläger beëdigd als nieuwe burgemeester van de gemeente Leudal. De plechtigheid vond plaats in kasteel Groot Buggenum in Grathem.
Wethouder Arno Walraven wees er op: Désirée betekent 'de gewenste'. Leudal heeft dan ook hoge verwachtingen en er liggen veel uitdagingen. Maar Smalschläger leek bij de eerste kennismaking weinig druk te ervaren.
Kikkers
Vereerd? Zeker. Trots dat zij blijkbaar aan het profiel van de gemeente en haar burgers voldeed? Absoluut. Maar een verlegen blozende dame stond er zeker niet, die dinsdagavond. De nieuwe burgemeester leek ogenschijnlijk goed te weten waar ze aan begint. 'Ik zal alle kikkers in de kruiwagen moeten houden, maar ook partijen tot elkaar moeten brengen' zei Schmalschläger nadat gouverneur Theo Bovens haar beëdigd had en wethouder Walraven de opvolgster van Arno Verhoeven de ambtsketen had omgehangen. Stadsdichter Frits Criens droeg een gedicht aan haar voor. Menige spreker refereerde daarna nog aan haar partij (Groen Links), een 'smaak' die het rechts conservatieve Leudal niet echt gewend is. Maar Schmalschäger gaf aan dat het boven de partijen staan een taak van de burgemeester is die zij serieus neemt. Ze verontschuldigde zich voor de bomvolle zaal wel vast voor het feit dat ze geen dialect spreekt. Ze verstaat alles, maar spreken bleek bij eerder gelegenheden geen onverdeeld succes. Voor de rest lijkt Schmalschläger er klaar voor. 'Ik ga mijn best doen', klonk het tot slot in ieder geval vastberaden.