Dankzij Oscar heeft Leudal een regenboogzebrapad

06 mei 2019, 15:50 Nieuws
img 0365
HORN - Maandagmiddag werd in de Gravin Annastraat in Horn, tegenover basisschool De Mussenberg, voor het eerst in Leudal een regenboogzebrapad officieel in gebruik genomen. Dit geheel op initiatief van de pas 10-jarige Oscar Frost.
Oscar kwam op het idee na een nieuwsitem van het jeugdjournaal over paarse truiendag, waarbij scholieren door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit konden tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders.
Directeur
'Waarom hebben wij eigenlijk geen regenboogzebrapad bij de school pap?' vroeg Oscar aan zijn vader Daan. Zo'n zebrapad is immer een andere gekende manier om verbondenheid met zogenoemde LHBT'ers te tonen. Daan vond het het goed idee om eens met de directeur van school te bespreken. Die bleek meteen enthousiast. Vervolgens was het nog zaak om ook het gemeentebestuur zo ver te krijgen.
Regels
Daar waar de gemeente nogal eens starheid of traagheid verweten wordt, bleek daar in dit geval helemaal niets van. 'Het is bijvoorbeeld eigenlijk zo, dat een zebrad wit op een zwarte ondergrond moet zijn' weet Daan inmiddels. 'Maar ja, tegenwoordig zie je ook zo veel wit op bijvoorbeeld rode of bruine klinkers, dat niemand daar moeilijk over deed. En dus had schilder Geert Smeets het eigenlijk nog het lastigste, met alle buien van de afgelopen dagen. Maar uiteindelijk leverde hij puik werk af...
Schilderen
Geert had echter één klein stukje in het rode vlak wit gelaten. Want dat mocht Oscar vandaag zelf afschilderen. Hij kreeg daarbij hulp van burgemeester Arno Verhoeven zelf, die maar wat trots was op hem. Meer zebrapaden als deze komen er echter niet in Leudal, verklaarde de burgemeester. 'Want dan zou dit zebrapad niet meer uniek zijn. Als dit zebrapad daardoor beter opvalt, is de kans veel groter dat mensen gaan nadenken over de betekenis ervan. Wel hebben wij speciaal ter gelegenheid van deze officiële ingebruikname bij het gemeentehuis de regenboogvlag gehesen. En die blijft wapperen tot aan Roze Zaterdag, eind juni in Venlo!'
Kleurrijk
En nadat Oscar en de burgemeester ook als eersten het pad betreden hadden, volgden alle kinderen van De Mussenberg. Maar niet nadat de burgemeester nog even gewaarschuwd had: 'Denk er om kinderen, het is dan wel een zebrapad, maar blijf goed uitkijken als je oversteekt!' Maar waarschijnlijk gaan automobilisten vanzelf al langzamer rijden, wanneer ze het mooie, kleurrijke pad van Oscar in zicht krijgen.