D66 tevreden met verklaring pgb-tarieven

15 apr 2015, 16:36 Nieuws
geld
LEUDAL - D66 is tevreden met de antwoorden van het college op vragen die de partij stelde over het zeer lage pgb-tarief in de gemeente Leudal (4,75 euro).
Over dat lage tarief was recentelijk vrij veel commotie. Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met een pgb, startte zelfs een proefproces vanwege een volgens de organisatie 'idioot lage vergoeding' voor een inwoonster van Leudal, die haar zieke moeder verzorgt.
Blij
D66 is blij dat het College van B en W duidelijkheid heeft gegeven over de verschillende tarieven. Volgens het college geldt het lage tarief van 4,75 euro alléén voor huishoudelijke hulp gegeven door familieleden in de eerste of tweede graad. Onder deze hulp valt bijvoorbeeld poetsen, strijken en stofzuigen, die normaal 2 à 3 uur per week in beslag neemt. Voor alle andere vormen van hulp, zoals persoonlijke zorg en ondersteuning, geldt een hoger tarief. Óók als familieleden die hulp verlenen.
Moeilijk controleerbaar
D66 vindt het wel lastig te controleren of het criterium ‘huishoudelijke hulp’ door het college van Leudal goed wordt toegepast. Het kan niet de bedoeling zijn dat andere vormen van hulp hier onder worden geschaard, zodat de gemeente goedkoper uit is. Als dat gebeurt, is namelijk de keuzevrijheid van patiënten met een PGB in het geding. D66 zal hier kritisch op toezien en hoopt op een tijdige rapportage van het college richting de raad, zodat de controlerende taak goed uitvoerbaar is.
Rechter
De democraten noemen 4,75 euro nog steeds 'aan de lage kant', ook voor huishoudelijke hulp van familieleden. De rechter zal echter nog oordelen of het college van Leudal daarmee binnen de juridische kaders blijft. Los van de uitspraak van de rechter, streeft D66 in de toekomst naar een hogere vergoeding voor deze hulpvorm, zo liet de partij op haar website weten.