Corona: evenementen afgelast, thuisblijven bij klachten

12 mrt 2020, 20:20 Nieuws
event party 3005668 1280
LEUDAL - Het coronavirus grijpt in Nederland toch sneller om zich heen dan gedacht. Ook in Leudal kwam er vandaag weer een patiënt bij. Deze werd opgenomen in het Laurentiusziekenhuis in Roermond. De regering heeft donderdag extra maatregelen getroffen: iedereen met klachten blijft thuis, evenementen met meer dan 100 personen zijn afgelast. Scholen gaan vooralsnog niet dicht.
Deze maatregelen gelden tot 31 maart. Het Outbreak Management Team (OMT), waarin gezondheidsdeskundigen zitten, heeft deze maatregelen geadviseerd omdat er 'nieuwe gevallen zijn die we niet tot de bron kunnen herleiden', aldus premier Mark Rutte in de persconferentie na het overleg. Dat betekent dat Nederland 'niet exact meer grip heeft' op wat zich afspeelt.
Thuis
Minister Bruins roept werknemers in de zorg op gewoon naar het werk te gaan. Alleen als ze koorts hebben, moet zorgpersoneel thuisblijven. Ze moeten geen reizen maken naar het buitenland. Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is dat nodig, zei de minister. Mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken, stelt het kabinet. Bezoeken aan kwetsbare personen, zoals ouderen, moeten zoveel mogelijk worden vermeden.
Evenementen
Het kabinet ziet dus nog geen aanleiding om scholen te sluiten. Sluiting zou volgens Rutte maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. Hij wijst verder op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan. Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om sportwedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen, concerten en tentoonstellingen in musea. Ook werkbijeenkomsten in of van bedrijven met dit soort grote aantallen, kunnen niet doorgaan. Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan.