Campagne voor verkeersveiligheid senioren van start

05 feb 2015, 18:05 Nieuws
img 7126
GRATHEM - Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en de provincie Limburg trapten vandaag in kasteel Groot Buggenum de campagne ‘Wijzer op weg’ af, die zich dit hele jaar richt op verbetering van de verkeersveiligheid onder senioren.
Gedurende het actiejaar trekt ROVL nauw op met partners als KBO, ANWB, VVN, de politie en de Fietsersbond, die uiteenlopende verkeersprojecten voor ouderen organiseren.
Gedeputeerde Erik Koppe: 'Doel van deze campagne is om bewustzijn en de eigen verantwoordelijkheid van zestigplussers in het verkeer te vergroten. Dat gebeurt door provinciebreed veilig gedrag te stimuleren en door verkeersprojecten te ondersteunen.'
De nul
In opdracht van de provincie is ROVL al enige jaren de drijvende kracht achter de campagne ‘Maak van de nul een punt’, die zich onder de noemer ‘Wijzer op weg’ in 2015 dus richt op de risicogroep senioren. Bij ruim een kwart van alle verkeersongevallen in Limburg zijn mensen boven de zestig jaar betrokken. Functiestoornissen en lichamelijke kwetsbaarheid onder ouderen kunnen leiden tot onveilige verkeerssituaties. Aangezien door de vergrijzing het aantal zestigplussers in het verkeer groeit, neemt ook hun aandeel in het aantal ongevallen en verkeersdoden toe.
Geluksservice
Koppe, die tevens voorzitter van ROVL is: 'Mijn ambitie is om het aantal verkeersdoden in Limburg tot nul te reduceren. Problemen bij zestigplussers zijn te voorkomen door het hebben van inzicht in de eigen beperkingen en het stimuleren van compensatiegedrag – zoals reizen als het droog of minder druk is. Daarnaast is het belangrijk om verkeerssituaties zo in te richten, dat ze meer zijn toegespitst op de gebruiker. Voorlichting en educatie dragen bij aan het verhogen van de verkeersveiligheid. Hiervoor zet ROVL in 2015 het campagneteam ‘Gelukservice, wijzer op weg’ in. Het team gaat bij diverse evenementen in de provincie met de doelgroep in gesprek. Op de Facebookpagina ‘Maak van de nul een punt’ wordt het hele jaar verslag gedaan van de activiteiten van de Gelukservice. Begin juni presenteert ROVL een tijdschrift voor de Limburgse zestigplussers.
Quiz
In Grathem werd vandaag dus de aftrap van de campagne verricht. Nadat de geluksservice iedereen welkom had geheten, leidde Sander Kleikers een forumdiscussie met gedeputeerde Koppen, Elly Gubbels van het KBO, Leo Lamb van de VVN, Janique Huijbregts van de ANWB en Harry Winteraeken van de Fietserbond. Later schoof ook Marc Schrijen van de ROVL aan. Er werd driftig gediscussieerd over de vragen als hoe je je als oudere veilig in het verkeer kunt begeven en of het verkeer meer toegespitst zou moeten worden op de behoeften van ouderen. Daarnaast was er ook nog tijd voor leerzaam vertier, in de vorm van een quiz waarbij de aanwezigen hun parate kennis van de verkeersregels konden testen.
(Voor een kort videofragment van de formumdiscussie zie http://youtu.be/jU6dKEiNYu8 )