Burgemeester Verhoeven blikt terug, maar vooral vooruit

03 jan 2018, 23:23 Nieuws
20180103 200853
HEYTHUYSEN - 'Beste mensen', zo begon burgemeester Arno Verhoeven zijn nieuwjaarstoespraak 2018 met een verwijzing naar de discussie over genderneutraliteit, die het afgelopen jaar veelvuldig het nieuws haalde. Voor het overige hield hij het dicht bij huis. Daar was dan ook voldoende gebeurd in 2017, maar traditioneel blikte de burgervader vooral vooruit.
Verhoeven leek nog lichtjes te kampen met wat stemproblemen, net als half Nederland overigens, na de griepepidemie die de natie teisterde. Het weerhield hem er niet van om eerst met veel enthousiasme terug te blikken op het jubileumjaar van Leudal.
Scepsis
De burgemeester wees er nog even fijntjes op dat er vooraf nogal wat scepsis was geweest, maar dat er uiteindelijk toch vooral geestdrift had geheerst, met name tijdens de open dag ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de gemeente. Die trok duizenden bezoekers. Ook de provinciale Bestuurdersdag die Leudal mocht organiseren, noemde hij een succes.
Imago
Niet dat Verhoeven de ogen sloot voor minder prettige zaken: het beruchte imago-onderzoek en de teleurstellende resultaten daarvan liet hij niet links liggen. Maar daarbij keek hij dus vooral naar de toekomst. Via de 'Bouwtoer 2018' wil Leudal concreet werk maken van de wensen van de burgers. Die kunnen aangeven wat de belangrijkste onderwerpen daarbij moeten zijn: veiligheid, zorg, het winkelaanbod of toch de natuur? Het college wil de mensen gaan opzoeken en niet alleen 'vanuit het gemeentehuis' regeren. De burgemeester noemde de ambitie om van burgers en bedrijven over twee jaar - wanneer de tussenbalans wordt opgemaakt - het gemiddelde rapportcijfer 7 te krijgen. 'Maar hoger mag ook', voegde hij daaraan toe.
Verkiezingen
Ook blikte Verhoeven natuurlijk vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart, wanneer 1600 nieuwe kiezers in Leudal een oproep zullen krijgen. De burgemeester deed een beroep op de politieke partijen hun aandacht zeker ook op deze groep jongeren te richten. Waarna er een waarschuwing volgde aan het adres van de onderwereld, die door middel van intimidatie en dreigen, maar soms ook door sluw de weldoener te spelen invloed probeert uit te oefenen op de samenleving. Verhoeven verwees daarbij naar de problematiek van drugslaboratoria, hennepkwekerijen en drugsafvaldumpingen, waar Leudal in toenemende mate mee te maken krijgt. De burgemeester verklaarde voortaan de stap van 'eerste waarschuwing' vaker te zullen overslaan en desnoods voor een keiharde aanpak te kiezen.
Europees Schutterstreffen
Daarna werd het podium vrijgemaakt voor een presentatie van het Europees Schutterstreffen, dat in augustus een hoogtepunt van 2018 moet gaan vormen. Meer dan 12.000 schutters zullen dan 12 landen vertegenwoordigen tijdens dit bijzondere evenement in Neer, georganiseerd door vijf verschillende schutterijen uit de gemeente. Er wordt op 60.000 bezoekers gerekend. Nadat stadsdichter Frits Criens zijn Nieuwjaarsgedicht had voorgedragen was het tijd voor de huldiging van de kampioenen van Leudal, alsmede die van de inwoners van de gemeente die een andere bijzondere presentatie hebben geleverd. Dat leverde medailles, bloemen en oorkondes op voor Esther Steekamer (Roggel), De Kujelvlokskes (Kelpen-Oler), Jan Walraven (Horn), Guus van de Goor (Haelen), Timo Tabak (Baexem), Fenne Mennen (Heythuysen), Lieke Geraats (Baexem), Arnout en Sabine Brugge (Roggel), Irene van de Kruijs (Roggel), Eva Peters (Horn), Jelle Cauven (Roggel), Jolana Coenen (Heythuysen), Roij Manders (Neeritter), Erik Caris (Heythuysen), Maarten Greijn (Neeritter), Rob Weekers (Haler), Frank Wijnen (Ittervoort) en de teams The Convict en The Fuse Junior van Fresh Label Studios uit Heythuysen. En natuurlijk een groot applaus van een goed gevulde Bombardon...