Brandweer meer flexibel: 'Maar veiligheid blijft bovenaan staan'

07 sep 2019, 10:35 Nieuws
brandweerauto
Brandweer Limburg-Noord
LEUDAL - De korpsen van Brandweer Limburg-Noord kunnen voortaan met vier personen op een tankautospuit naar een incident gaan, in plaats van zes. Hiermee neemt de brandweer een volgende stap in het meer flexibel uitrukken.
Bij sommige incidenten zijn immers twee brandweermensen genoeg om een incident te bestrijden, bij andere incidenten zijn vier of zes personen noodzakelijk.
Paraatheid
De eerste stap naar meer flexibiliteit was in 2014 de invoering van het SIV (Snelle Interventie Voertuig). Het SIV is een klein brandweervoertuig met twee brandweermensen, die wordt ingezet bij zeer kleine incidenten, zoals een prullenbakbrand. Vrijwilligers hoeven daardoor voor zeer kleine incidenten niet meer weg bij hun werkgever. Dit ontlast zowel de werkgevers als de vrijwilligers. Daarnaast is de paraatheid door de invoering van het SIV verbeterd.
Tankautospuit
Door tijdens kantooruren met een SIV en een tankautospuit met vier personen uit te rukken, hoeft een post niet meer zes vrijwilligers paraat te hebben. Vier vrijwilligers is voldoende. Tot nu toe moest een tankautospuit die alléén (zonder het SIV) naar een incident gaat, altijd bemenst zijn met zes personen. Maar nu kunnen posten ook naar een incident met vier personen. Uitrukken met vier personen mag, maar moet niet. Maar door inzet van een tankautospuit met flexibele bezetting (TS-flex), kunnen posten
die kampen met een tekort aan mensen toch uitrukken.
Begin juli hebben gemeenten besloten om extra geld te investeren om de paraatheid te verbeteren. Deze extra middelen zijn nodig bovenop maatregelen die de brandweer al in gang had gezet. Brandweer Limburg-Noord heeft voor de invoering van flexibele voertuigbezetting nadrukkelijk stil gestaan bij de veiligheid van het eigen personeel en van burgers. 'De veiligheid staat bij ons bovenaan', zegt Kevin Wolters, manager Brandweer Limburg-Noord. 'Er zijn incidenten waar we altijd met minimaal twee tankautospuiten heen gaan, bijvoorbeeld bij een woningbrand. De bevelvoerder kan ook altijd ondersteuning van een extra tankautospuit oproepen. Ons brandweerpersoneel is geschoold voor inzetten met flexibele voertuigbezetting. Ook is de TS-flex in het oefenprogramma opgenomen. Daarnaast evalueren we iedere inzet. Ons personeel en onze burgers lopen daardoor geen extra risico.'