Bezorgdheid bij Ronduit Open en Leudal Sociaal over mogelijke dijkverlaging Lateraalkanaal

10 mrt 2021, 14:48 Nieuws
kanaal1
LEUDAL - De fracties van Ronduit Open en Leudal Sociaal maken zich zorgen over de mogelijke dijkverlaging van het Lateraalkanaal over een afstand van 5 kilometer. Ze dienen daarom de komende raadsvergadering een gezamenlijke motie in.
In voorbereiding en uitvoering zijnde maatregelen tegen hoogwater hebben al ingrijpende gevolgen voor inwoners, zoals in Buggenum en Neer, zo stellen de fracties. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat de dijkverlaging stroomafwaarts tot waterstandsverhoging leidt, op het grondgebied van Horn, Haelen, Buggenum en Neer.
Risico's
Het valt niet valt uit te leggen, zo stellen de partijen, dat nieuwe plannen de effecten van genomen maatregelen die bedoeld waren om bescherming te bieden tegen hoog water voor een deel weer ongedaan maken. Ze wijzen er verder op dat in de jaren tachtig grote hoeveelheden verontreinigde baggerspecie zijn gestort in het Lateraalkanaal. Dijkverlaging kan van invloed zijn op de stroomsnelheid in het kanaal en dus bestaat het risico dat de afdichtingslaag op de gestorte baggerspecie in beweging komt. Zo zou verontreinigd materiaal, waaronder zware metalen, bij hoogwater stroomafwaarts tot problemen kunnen leiden. De fracties willen nu dat er specifiek en gedetailleerd onderzoek wordt gedaan om alle mogelijke effecten stroomafwaarts in kaart te brengen, voor er besluitvorming plaatsvindt.