Bevrijdingsfestival steeds met één oog op de buienradar

06 mei 2023, 10:42 Nieuws
img 4620
ROERMOND - We kwamen er in Limburg nog relatief genadig vanaf: waar in Groningen, Assen en Zwolle het noodweer de bevrijdingsfestivals deels lamlegde, konden de fikse buien veel feestgangers niet deren. Met dank aan de buienradar. Toch moest ook in Roermond het feestje één keer tijdelijk gestaakt worden.
Het was uitmikken geblazen. Op de momenten dat de lucht betrok kon je op Bevrijdingsdag 2023 beter een goed heenkomen zoeken onder een stevige paraplu of in de nabije binnenstad van Roermond. Het volgende moment zorgde de doorgebroken zon alweer voor een soms benauwd aanvoelende warmte.
Haringen
Tijdens het optreden van zangeres Elle Hollis begon het zo hard te regenen, dat de volgende act moest worden overgeslagen. Die act, NOELL3, stond sowieso in de file en haalde het geplande tijdstip niet meer. Het publiek stond voor een deel te schuilen, als haringen in een ton, onder de drie grote parasols op het terrein bij de Arloflat. Maar daar was lang geen plaats voor iedereen, waardoor een deel van de bezoekers het voor gezien hield.

Stemming
En dat was jammer, want op z'n laatst met de Toubadours van de Toekomst zat de stemming er al goed in. Een collectief vooruitstrevende muzikanten uit heel Limburg die met één been in een inspirerende muzikale traditie van deze provincie staan en met het andere been in het woelige heden. Mark Courage (Baroesjko), Chris Dols, Tom Jaspers, Harold K, Mella, Linda Koolen, Ivo Rosbeek, Linda Zijlmans, Paul Breuer, Wouter Houben en bassist Steve Jansen maken er deel van uit.
Afwisselend
De rest van het programma was zeer afwisselend te noemen, wat muzikaal gezien uiteraard meer welkom was dan ten aanzien van de weersomstandigheden. Fleur bijvoorbeeld, verraste met aangename en toepasselijke geluiden uit dagen van love and peace. Of wellicht was 'amour et paix' hier meer van toepassing, gezien het gebruik van de Franse taal door het bloemenkind. De Ghanees-Britse zanger Myles Sanko zette een prima soulshow neer en Inge van Calkar lijkt de ideale mix tussen Kylie Minogue en Sheryl Crow te hebben gevonden.
Modder
De Balkanbende van Dubioza Kolekt leek de tenues van Roda JC te hebben geleend, maar de leden van de prettig gestoorde band komen overal vandaan behalve uit Kerkrade. Het gevolg was een amusante crossover met elementen van hiphop, dub, ska, reggae, rock, punk, elektronische- en volksmuziek. Het zorgde voor een sfeervolle afsluiting op een inmiddels tot modderpoel omgewalst festivalterrein. Voor een aantal uitgegleden bezoekers nog een extra reden om voor volgend jaar te hopen op gunstiger gestemde weergoden.