Begroting Leudal: hogere woonlasten, maar 'de burger mag iets van ons verlangen'

08 nov 2022, 8:34 Nieuws
money 167733 1920
LEUDAL - Het College van B&W wil vanaf 2023 de woonlasten met enkele tientjes verhogen, om forse prijsstijgingen in een later stadium te voorkomen.
'We verhogen de belasting liever geleidelijk, dan dat we onze inwoners in 2026 moeten overvallen met een enorme stijging. Want dan zegt iedereen: ‘Had dát niet anders gekund?’ Ons perspectief is positief, maar er zijn onzekerheden en we kijken verder vooruit' verklaarde wethouder Van Helden (CDA) tegenover Dagblad De Limburger.
Er lag al een afspraak om de onroerendezaakbelasting (ozb) in 2023 met 2 procent te laten stijgen. Daar komt 3,1 procent indexering bij. In totaal stijgt de ozb in 2023 met 5,1 procent, maar de forse stijging van de woz-waarde - waarop het ozb-tarief gebaseerd is - wordt nauwelijks meegerekend, waardoor de belastingverhoging beperkt blijft. De afvalstoffenheffing gaat wél omhoog. Voor mensen die afval heel goed scheiden en de kleinste container voor restafval hebben, blijft dat het komende kalenderjaar beperkt tot 26 euro. Mensen met grotere containers betalen 30 tot 60 euro meer betalen. Daarnaast wordt het legen per container duurder.
Groenstroken
Volgens de wethouder mogen de inwoners van Leudal daar wel iets voor terugverwachten. Er wordt tien miljoen uitgetrokken voor openbare ruimte, waaronder ook wegen, groenstroken, bomen, riolering en accommodaties. 'We gaan sporthallen en gemeenschapshuizen verduurzamen, een behoorlijke klus.' zei van Helden tegen het Dagblad. Verder moet er in 2023 duidelijkheid komen over nieuwe huisvesting van Scholengemeenschap Sint Ursula. Dat kan nieuwbouw of verbouw worden, maar waarschijnlijk worden de twee locaties in Heythuysen samengevoegd. Meer geld moet er ook gaan naar bestrijding van ondermijnende criminaliteit in het buitengebied, streekgebonden evenementen en extra gemeentepersoneel. De gemeenteraad vergadert dinsdagavond over de begroting.