Bedenkingen Wagemans (Ronduit Open) bij uitbreiding Coolen Machines

03 dec 2017, 18:44 Nieuws
tungelroyse beek langs crossmoor
HEYTHUYSEN - Raadslid Mathieu Wagemans heeft bedenkingen bij de uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten van Coolen Machines in Heythuysen. Ook de eventuele uitbreiding van de bebouwing waarvoor het bedrijf toestemming heeft gevraagd, stuit op haken en ogen volgens het raadslid van Ronduit Open.
Het gaat volgens Wagemans om een buitengewoon gevoelige locatie, omdat het bedrijfsperceel grenst aan de Tungelroysche Beek. Deze beek heeft een hoog-ecologische waarde en er worden grote bedragen aan overheidsgeld uitgegeven om de oorspronkelijke waarde van de beek te behouden en te versterken. Los daarvan is sprake van een stiltegebied en van natuurfuncties in de directe omgeving, zo geeft het raadlid aan.
Legalisatie
In een brief aan het college stelt Wagemans allereerst de vraag aan de orde of de aanleiding voor de aanvraag verband houdt met illegale bouwactiviteiten, die bij een controle aan het licht zijn gekomen en of er dus sprake kan zijn van legalisatie. 'Ik wil onder uw aandacht brengen dat de aangevraagde uitbreiding voor een belangrijk deel zal plaatsvinden aan de zuidzijde van het perceel, dat wil zeggen richting Tungelroysche Beek. Als argument wordt door de aanvrager vermeld dat uitbreiding in noordelijke richting een probleem zou vormen vanwege het gebruik van de helikopter. Dat lijkt mij de omgekeerde redenering. Meewerken aan die opzet zou betekenen dat economische belangen belangrijker worden geacht dan de omgevingswaarden zoals landschap, natuur en milieu' schrijft Wagemans. Dat zou volgens hem haaks staan op de ambitie van Leudal, om zich te profileren op het vlak van duurzaamheid.
Agrarische ondernemers
Overigens vernam het raadslid dat de definitieve vergunningverlening voor helikoptervluchten nog steeds niet heeft plaatsgevonden en nog altijd onderwerp van een lopende procedure zou zijn. Bovendien brengt hij onder de aandacht dat in het verleden meerdere malen plannen van agrarische ondernemers nabij het beekdal op problemen zijn gestuit. Bij Wagemans roept het de vraag op waarom het voornemen bestaat om in dit geval wél medewerking te verlenen. De raad zal pas later een standpunt over de kwestie innemen, maar het raadslid hoopt dat het college zijn ideeën alvast in de afwegingen wil betrekken.