Alsnog digitale enquête voor inwoners Leudal over inzameling afval

10 feb 2021, 8:39 Nieuws
garbage can 231875 1920
LEUDAL - Inwoners van Leudal kunnen via een digitale enquête hun mening gaan geven over een nieuwe manier van afvalinzameling.
Eigenlijk was het de bedoeling om inwoners al eerder te bevragen, zo zei wethouder Piet Verlinden (Samen Verder) tegen Dagblad De Limburger. Maar wegens tijdgebrek was het destijds niet haalbaar, aldus de wethouder.
Veranderingen
Door de commotie die ontstaan is over zijn eerdere voorstel komt er nu onverwacht meer tijd. Verlinden: 'Die tijd gebruiken we nu om naar de mening van de inwoners te luisteren. Kan ik dat verwijt tenminste niet meer krijgen.' De gemeenteraad was eerder niet overtuigd van het voorstel van Verlinden. Hij wil juist grotendeels vasthouden aan de huidige manier van inzamelen. Het doel - de hoeveelheid restafval flink terugbrengen - kan vast ook anders behaald worden, stelde hij. Van de raad moest hij de plannen opnieuw bekijken, maar Verlinden wil alsnog zoveel mogelijk vasthouden aan het oorspronkelijke voorstel. De grootste veranderingen: vanaf 2022 wordt restafval minder vaak opgehaald (van tweewekelijks naar eens per vier weken) en inwoners gaan betalen per keer dat de bak aan straat wordt gezet. Met meer uitleg hoopt Verlinden de raad alsnog te kunnen overtuigen.
Prijs
Maar wat als blijkt dat inwoners niks willen veranderen? 'Tja, dan halen we onze doelen niet en gaat de prijs op termijn ook flink omhoog' zegt Verlinden. Hij verwacht echter, met enquêteresultaten in Roerdalen en Maasgouw in het achterhoofd, dat de uitkomsten van de enquête in Leudal hem juist zullen steunen. 'Milieurendement en prijs kwamen daar bovendrijven. En dat sluit aan op het voorstel. Het zou me verbazen als het in Leudal heel anders blijkt te zijn' aldus Verlinden tegen de krant.