Achtste editie van Write for Rights in Leudal eindelijk weer op locatie

11 dec 2022, 12:22 Nieuws
1
ROGGEL - Twee jaar kon er door corona niet op locatie worden geschreven, en was Write for Rights een volledige thuisschrijfactie. Maar in 2022 kon de achtste editie van de jaarlijkse schrijfmarathon van Amnesty International eindelijk weer worden gehouden op de plek waar die in Leudal het beste tot haar recht komt: café Tonvannebekker met Gemma in Roggel.
Want net als in voorgaande jaren gaf het toch een extra sfeer van saamhorigheid om samen te schrijven voor mensen wiens rechten geschonden worden. De vele optredens van artiesten op muzikaal en literair gebied zorgden daarbij bovendien weer voor extra inspiratie.
Universeel
Amnesty International wordt wereldwijd door meer dan zeven miljoen mensen gevormd. De organisatie voert actie voor universele mensenrechten als gerechtigheid, vrijheid, menselijke waardigheid en gelijkheid. Mensenrechten zijn immers niet links of rechts en al helemaal niet afhankelijk van de plek waar men toevallig ter wereld is gekomen. Ieder jaar op 10 december worden er duizenden brieven geschreven naar regeringsleiders en hun vertegenwoordigers, om hen onder druk te zetten om zo een einde te maken aan schendingen van mensenrechten. En met succes .
Ook voor de mensen zelf die nu nog vastzitten of van wie de rechten op welke manier dan ook geschonden worden, klimmen de deelnemers aan Write for Rights in de pen. De kaartjes die voor hen geschreven worden blijken achteraf vaak voor een enorme mentale steun te zorgen. Het idee dat men niet vergeten wordt geeft houvast en de moed om door te gaan.
Scholen
Van 10.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds was het in Roggel weer een komen en gaan van mensen. In de dagen voorafgaand aan de actie hadden ook weer diverse scholen uit Leudal aandacht geschonken en deelgenomen aan de schrijfmarathon. Het aantal artiesten die belangeloos deelnemen groeit al even snel als het aantal briefschrijvers. Deze keer verleenden onder meer Liesbeth Schroen, Jos van Rens, Melia, Vincent en Arno Luyendijk, koor Milagri, Jan Schroën, jazzcombo Pierre Houben, John Hölsgens, Ton Custers, Loose (Julien van de Loo en Leentje van der Loo), Ylka Kolken en Omer hun medewerking. Schrijven en meedoen aan andere acties ondernemen kan natuurlijk ook het hele jaar door. Kijk daarvoor op de website van Amnesty International Nederland .