Fermenteren: gemakkelijk, smaakvol en gezond

05 feb 2022, 12:19 Cultuur
foto workshop fermenteren rika verhoef 2021
Velt
HAELEN - Fermenteren is een oeroude conserveringstechniek, waardoor onze voorouders zonder diepvries toch hun groenten lang konden bewaren.
Maar fermenteren doet meer dan je voedsel langer houdbaar maken: het eten wordt ook lekkerder én gezonder.
Weerstand
Gefermenteerde groenten stimuleren namelijk een gezonde darmflora en vergroten daarmee onze weerstand. Zuurkool is het meest gemakkelijke recept om mee te beginnen. Je hoeft eigenlijk niet meer te doen dan fijnsnijden, kneden met - de juiste hoeveelheid - zout, oppotten en geduld oefenen. Je kunt gefermenteerde producten tegenwoordig weer overal kopen, maar zelf fermenteren is toch echt veel leuker. Je weet dan precies wat je in jouw fermentatiepot stopt en je kunt met de seizoenen mee variëren en je eigen smaken creëren.
Vruchten
Je hebt trouwens ook geen dure spullen nodig: een snijplank, een scherp mes, echt schone glazen potten en je kunt al beginnen. Wil je weten hoe je te werk gaat en het zelf proberen? Schrijf je dan in voor de workshop. Je brengt zelf de groenten mee die je wilt fermenteren en eventuele smaakmakers die je wilt toevoegen. Zeer geschikt zijn alle koolsoorten, wortelen, bieten of tomaten. Maar ook vruchten zoals pruimen of bramen kunnen gefermenteerd worden. Verder neem je een snijplank mee, een scherp mes, een grote kom om de groenten in te kunnen bewerken, een keukenhanddoek en een paar glazen (weck)potten.
Op maandagavond 14 februari kun je van 19.30 uur tot 22.00 uur aan de slag. De workshop wordt gegeven door Rika Verhoef, docent bij Velt en onderwijskundige, in de Panoramazaal van Bezoekerscentrum Leudal in Haelen. Inloop vanaf 19.15 uur. De kosten per workshop van één avond bedragen voor Velt-leden 12,50 euro, inclusief koffie/thee. Voor niet-leden is dat 15,00 euro inclusief koffie/thee. Aanmelden kan bij secretaris Hannie Jeurissen via het mailadres [email protected], of telefonisch via 0475-59.25.26. Meld je op tijd aan, want vol is vol.