Leudal herdenkt slachtoffers van de Holocaust met twee nieuwe Stolpersteine

HEYTHUYSEN – In april 2022 werden de eerste drie zogenoemde Stolpersteine gelegd in Leudal. Zondag kwamen daar twee nieuwe stenen bij, die herinneren aan slachtoffers van de Holocaust.

Stolpersteine, struikelstenen dus, zijn ontstaan als een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, geboren in 1947 in Berlijn. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Concentratiekamp
Deze gedenktekens worden aangebracht in het trottoir, voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten. Zondag werden de stenen gelegd aan de adressen Leveroyseweg 1 en Dorpstraat 152 in Heythuysen, voor Sientje ‘Sein’ Vecht-Cohen en Armand Noe Leviticus, die beiden in een concentratiekamp vermoord werden.

Klein team
Dat gebeurde in het bijzijn van onder meer nabestaanden en burgemeester Schmalschläger, waarna in De Bombardon spreekster Carmen Nazarsksi dieper inging op de levensverhalen van deze twee mensen. Ook Demnig was daarbij nog aanwezig. Tot nu toe zijn er internationaal rond 90.000 stenen geplaatst. Demnig werkt in een heel klein team en plaatst de meeste stenen zelf. Een van zijn motto’s daarbij is: ‘Um den Stein lesen zu können, muss man sich vor dem Opfer verbeugen’ (Om de steen te lezen moet je buigen voor het slachtoffer).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen