‘Project dijkverlaging Roermond mag geen enkel negatief effect hebben voor Leudal’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De gemeente Roermond werkt samen met Rijkswaterstaat, de provincie Limburg en gemeente Maasgouw aan de voorbereidingen voor het project ‘Verlaging Dam Lateraalkanaal’.

Het project ‘Verlaging Dam Lateraalkanaal’ is opgezet om te zorgen voor een betere hoogwaterveiligheid in het Maasplassengebied in Roermond.

Waterkerende functie
Al jaren wijst Ronduit Open, bij monde van commissielid Baldwin Grabert uit Horn, op de mogelijke negatieve effecten van dit plan voor Leudal en dan met name voor de inwoners van Horn. ‘Het is natuurlijk vreemd dat Roermond in deze samen optrekt met partijen, maar dat Leudal niet aan tafel zit. En dat terwijl het plan dat Roermond heeft, directe gevolgen heeft voor Leudal. Rijkswaterstaat geeft duidelijk in een document uit 2017 over het Lateraalkanaal aan, dat de dijk een ‘waterkerende functie’ heeft. Iets wat we ook teruglezen in het geldende en door Roermond vastgestelde bestemmingsplan. In de nu naar buiten gebrachte berichtgeving lijkt dat feit ineens te worden betwijfeld door het plan van Roermond. Dat baart ons extra zorgen. Naast het feit dat er blijkbaar ook al een vergunningsaanvraag is gedaan om de dam te verlagen en een fietspad aan te leggen’, zo laat Ronduit Open vandaag in een persbericht weten.

Steun
In de vergadering van de commissie fysiek van 5 maart is het plan weer besproken. ‘Wij hebben de wethouder opgeroepen om het standpunt van Leudal nog maar eens te bevestigen en dit standpunt kenbaar te maken aan Roermond, de regio én onze eigen inwoners. Wij zijn blij dat de wethouder ons standpunt in deze steunt, iets wat ze overigens altijd heeft gedaan. Het standpunt van Leudal is dat Leudal niet akkoord gaat met de plannen van Roermond om de dijk te verlagen, als dat negatieve gevolgen gaat veroorzaken voor Leudal. Dit werd namens het college nogmaals bevestigd door wethouder Wijers (Samen Verder). Ze zei overigens ook dat haar Roermondse collega, de heer Franssen (Liberale Volkspartij Roermond), daar ‘not-amused’ over is, maar dat Leudal hier onverkort aan vast houdt’, aldus Grabert.

Bijzonder
Dat Roermond ‘not-amused’ is, is wel bijzonder vindt Ronduit Open. ‘Het standpunt van Leudal is immers al jaren zo. Het plan van Roermond mag gewoon geen negatieve effecten voor Leudal. Een standpunt dat overigens door andere betrokken partijen, waaronder Rijkswaterstaat, ook altijd is onderschreven. Wij hebben het college nogmaals opgeroepen het standpunt van Leudal beter naar onze inwoners te communiceren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen