Leudal is kampioen WOZ-bezwaar indienen

Foto: Archief

LEUDAL – Veel Limburgers zijn het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Vorig jaar werd voor 12,8 procent van alle woningen bezwaar ingediend. In geen enkele provincie lag dit percentage zo hoog. In Leudal wordt zelfs voor 20,4 procent van de woningen bezwaar aangetekend, waarmee onze gemeente absoluut kampioen bewaar maken is.

Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Waarderingskamer.

Belastingdienst
‘De gemeenten gebruiken de WOZ voor de onroerendezaakbelasting, ook wel bekend als de OZB. Soms wordt deze waarde ook gebruikt voor de rioolheffing. Bij een te hoog ingeschatte waarde kun je dus onnodig veel gemeentebelasting betalen. Ook de belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting: het zogeheten eigenwoningforfait. Als je het oneens bent met de WOZ-waarde dan kun je nog zes weken na de beschikking gratis bezwaar maken’, legt Marga Lankreijer-Kos uit. Zij is expert hypotheken bij Independer.

Sterkste toename
Leudal is in Limburg dus koploper bezwaar maken, maar ook in Peel en Maas zijn veel inwoners het niet eens met de WOZ-waarde van hun woning. Hier stonden in 2023 bijna 19 procent van de woningen onder bezwaar. Daarna volgen Meerssen (17,8 procent), Voerendaal (17,5 procent) Eijsden-Margraten (16,7 procent). Vorig jaar werd door bijna 70.000 woningeigenaren bezwaar aangetekend. Dit aantal ligt ruim twee keer hoger dan in 2022 (+121,1 procent). Hoewel het aantal bezwaren in iedere Limburgse gemeente toenam, zijn er grote verschillen tussen gemeenten. In Leudal is het aantal WOZ-bezwaren ruim vervijfvoudigd (+423 procent). Ook in Weert nam het aantal bezwaarmakers sterk toe: bijna 4,5 keer zoveel inwoners waren het niet eens met hun WOZ-waarde. In Bergen en Mook en Middelaar steeg het aantal bezwaren  echter nauwelijks, met respectievelijk 3 en 9 procent.

Alle cijfers over het aantal bezwaren en de uiterste bezwaartermijn per gemeente, zijn te vinden op de onderzoekspagina.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen