Energiewinning heeft door de jaren heen altijd al landschappelijke impact gehad

HAELEN – Met een druk op de knop zette wethouder Graef zondag een windmolen in werking in het Bezoekerscentrum Leudal. Daarmee was de nieuwe wisseltentoonstelling ‘Wind, zon en water’ officieel geopend.

René Niessen, voorzitter van de Studiegroep Leudal, richtte als eerste een welkomstwoord tot de gasten. Hij wees er op de dat Studiegroep vijftig jaar geleden is opgericht omwille van de zorg voor de natuur en leefomgeving.

Raakvlak
Daarmee was het raakvlak met het thema van de tentoonstelling meteen duidelijk, evenals het belang van de samenwerking met Groen Hart Leudal, Energie Leudal en Zuidenwind. De expositie wil inzicht geven in de werking, opbrengst en impact op het landschap van verschillende groene energiebronnen in Leudal en behandelt ook de onderwerpen energie- en kostenbesparing.

Context
Wethouder Graef wees er in een korte toespraak op dat in de discussie over de energievormen die de tentoonstelling behandelt, zowel binnen de gemeenteraad als ook landelijk, vaak gesproken wordt over de landschappelijke impact op een manier alsof die exclusief bij deze nieuwe bronnen zou horen. ‘Maar dat komt omdat we nu eenmaal al compleet gewend zijn aan zoiets als bijvoorbeeld elektriciteitsmasten in het landschap. Daar fietsen we tegenwoordig aan voorbij zonder ze op te merken.’ Een bredere context is altijd nodig om een discussie goed te voeren, benadrukte Graef. ‘Ook deze tentoonstelling kan daaraan bijdragen.’

Vanwege het maatschappelijk belang is de expositie tot 3 maart 2024 gratis te bezoeken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen