Overlast door overhangende takken gemeentelijke bomen leidt tot zaak voor gerechtshof in Den Bosch

Foto: Pixabay - eblommorse (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Overhangende takken van gemeentelijke bomen die leiden tot een zaak bij het gerechtshof in Den Bosch. ‘Waarin een grote gemeente klein kan zijn’ verzucht raadslid Mathieu Wagemans.

Volgens het raadslid van Ronduit Open komen met grote regelmaat klachten binnen van burgers, over het feit dat de gemeente weigert overhangende takken te snoeien. Ook wanneer die overlast veroorzaken.

Star
Wagemans: ‘De gemeente stelt zich te star op naar de opvatting van burgers en gaat voorbij aan de regels met betrekking tot burenrecht, zoals die in het privaatrecht zijn vastgelegd.’ Een burger die het niet eens is met deze houding van de gemeente stapte naar de rechter. De kantonrechter oordeelde dat de gemeente verplicht was binnen drie maanden de overhangende takken terug te snoeien.

Hoger beroep
Maar de gemeente weigerde dat te doen en ging in plaats daarvan in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch. Aanvankelijk riep het gerechtshof bij een eerste zitting beide partijen op met elkaar tot afspraken te komen. De gemeente bleef echter vasthouden aan het eerder ingenomen standpunt en weigerde de burger tegemoet te komen. Vervolgens deed het gerechtshof op 31 oktober uitspraak en oordeelde dat de kantonrechter de gemeente terecht had verplicht om de overhangende takken terug te snoeien. Bovendien werd de gemeente veroordeeld tot betaling van de proceskosten, zoals de kantonrechter dat eerder ook al had gedaan.

Verbazing
‘Het wekte indertijd al mijn verbazing dat het in Leudal nodig is de kantonrechter in te schakelen om een zaak van ogenschijnlijk betrekkelijk gering belang geregeld te krijgen’, aldus Wagemans. ‘Die verbazing was nog groter toen het college weigerde de uitspraak van de kantonrechter uit te voeren en besloot naar het gerechtshof te stappen. Mij werd verteld dat het college ten principale een uitspraak wenste, om duidelijkheid te krijgen over de relatie tussen geldend privaatrecht en het bomenbeleid van de gemeente. Nu die helderheid er is gekomen heb ik wel aan het college gevraagd of men zich voortaan pragmatischer gaat opstellen, bij klachten over overhangende takken van gemeentelijke bomen. Ook willen wij horen wat de totale kosten zijn van de door de gemeente ingeschakelde advocaat in deze zaak. Het betreft dan terreinbezoek en alle activiteiten rond de rechtsgang naar de kantonrechter en de beide zittingen bij het gerechtshof in Den Bosch.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen