Gaat de nieuwbouw van Sint Ursula de inwoners echt geen geld kosten?

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Het college van B&W wil dat Scholengemeenschap Sint Ursula een gloednieuw gebouw krijgt. De leerlingen van de bestaande scholen in Horn en Heythuysen worden dan samengevoegd op de nieuwe plek.

De nieuwbouw, ergens in de driehoek Heythuysen, Horn en Baexem zou naar schatting 35 tot 40 miljoen euro gaan kosten, maar Leudal krijgt die kosten vergoed door de rijksoverheid zo liet de gemeente weten. De investering zou daarmee dus niet voor rekening van de inwoners komen. De nieuwe school zou minimaal 45 jaar mee moeten gaan.

Rekensom
Maar volgens raadslid Leon Linssen kloppen de cijfers niet. De rijksvergoeding voor voortgezet onderwijs voor Leudal schommelt de komende jaren (van 2023 tot 2027) tussen circa 650.000 en 700.000 per jaar, zo geeft het raadslid aan. ‘Een simpele rekensom leert dat de afschrijving van 40 miljoen in 45 jaar 888.888 euro per jaar is. Daarbij opgeteld de bij huidige rentestand van 2,7 procent een bedrag van 1.080.000 aan rente, zijn de totale kapitaalslasten voor het eerste jaar 1.968.888. Een verschil van ruim 1.250.000 euro met de rijksvergoeding. Dit bedrag komt wel degelijk voor rekening van de inwoners van Leudal’ aldus Linssen.

Vragen
Het raadslid heeft daarom een aantal vragen gesteld aan het college, waaronder of alle collegeleden achter de door de wethouder gepresenteerde cijfers staan en of zij de informatie onderschrijven dat de school de inwoners geen geld gaat kosten. Ook wil hij weten of het college wellicht aanwijzingen heeft dat de rijksvergoeding voor voortgezet onderwijs substantieel hoger wordt de komende jaren en of de rijksvergoedingen in de begroting bestemd voor de investering in de nieuwe school.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen