Onderzoek: 7,1 procent van de Limburgers heeft diabetes

Foto: Pixabay - stevepb (CC0-Public Domain)

LIMBURG – Diabetes komt vaker voor dan veel mensen denken. Volgens meest recente cijfers hebben momenteel ruim 79.000 Limburgers suikerziekte, wat neerkomt op 7,1% van alle inwoners binnen de provincie. Wel zijn er grote lokale verschillen.

Dit en meer blijkt uit onderzoek dat Independer deed op basis van de meest recente Vektisdata in aanloop naar Wereld Diabetes Dag, op 14 november.

Data
Naar verhouding wonen er in Limburg meer diabetici dan in andere provincies. Alleen in Drenthe ligt het percentage hoger. Hier heeft 7,4% van de inwoners de diagnose diabetes gekregen. In Utrecht ligt het percentage juist het laagst (5,1%), gevolgd door Noord-Holland (5,4%). De kosten voor diabetesmedicatie zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo betaalde iemand met diabetes type 2 vorig jaar gemiddeld 93,06 euro, terwijl dit in 2018 nog ‘slechts’ 35,57 euro was, zo blijkt uit data van Zorginstituut Nederland.

Leefstijl
De twee meest voorkomende vormen van diabetes zijn type 1 en type 2. Het grote verschil is dat type 1 aangeboren is en type 2 meestal niet. Type 2 kan aan de genen liggen, maar kan ook te maken hebben met de leefstijl. In Nederland zijn er ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes, 90 procent hiervan heeft diabetes type 2. Mensen met diabetes type 1 hebben een behandeling met insuline nodig. De kosten voor dit injectiemiddel zijn over het algemeen juist in prijs afgenomen. Medicatie voor diabetes type 1 en type 2 worden vergoed door de basisverzekering. ‘Als je diabetes type 2 hebt, dan hoef je meestal geen insuline te spuiten, maar gebruik je in eerste instantie alleen medicijnen. Deze medicijnen worden vergoed, maar gaan helaas wel ten koste van je eigen risico. In sommige gevallen moet je voor de jouw medicijnen ook een eigen bijdrage betalen, maar dat kan per verzekeraar verschillen’ zegt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen