Open dag bij 250-jarige Leumolen

Foto: Marco van de Burgwal

LEUDAL – Op 1 oktober 2023 verzorgt Staatsbosbeheer van 11.00 uur  tot 16.00 uur een open dag bij de Leumolen, ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van deze watermolen.

De opening wordt verzorgd door wethouder Graef, Henk Evers (voorzitter Molenstichting Limburg) en Peter van de Rijdt (provinciehoofd Staatsbosbeheer Limburg).

Testament
De molen is die dag in werking en geopend voor het publiek. Verder zijn er informatieve kraampjes van onder meer Staatsbosbeheer en zijn heerlijke streekproducten verkrijgbaar.
In 1461 werd in een testament voor het eerst de Leumolen genoemd, onder de naam Molen aan de Leu. Maar mogelijk bestond de molen al veel langer: in de 13e eeuw werd in een oorkonde al een molen te Nunhem genoemd. De watermolen uit 1461 bestaat niet meer.

Veranderingen
De lemen molen werd in de periode 1771-1775 herbouwd in baksteen. De bestaande graanmolen werd uitgebreid met een oliemolen. In 1773 was het molenhuis klaar, in 1775 de oliemolen. In 1911 vond er een ingrijpende verandering aan de molen plaats. Het waterrad werd vervangen door een turbine. Een turbine is een horizontaal schoepenrad dat onder water draait en op die manier de molen aandrijft. In 1956 kocht Staatsbosbeheer de molen voor 15.500 gulden. Bij een restauratie in 1960-1961 keerde het waterrad weer terug. Na deze restauratie was alleen de graanmolen nog in werking. In 2008 werd ook de oliemolen weer in bedrijf genomen. De molen is circa 75 dagen per jaar open voor publiek en meestal ook in werking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen