Gemeente waarschuwt gebouweigenaren voor gebrekkig systeem

Foto: TNO

LEUDAL – De gemeente Leudal is door het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening geïnformeerd over het feit dat op 8 mei 2023 in een school in Rotterdam, een deel van een betonnen vulelement uit een verdiepingsvloer door het plafond is gevallen.

Hierbij zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen. Maar bij nader onderzoek van de gemeente Rotterdam en TNO bij de betreffende school, bleek op nog een aantal andere plaatsen sprake te zijn van scheuren in vulelementen. Bij twee andere scholen deden zich bovendien dezelfde gebreken voor.

Balkjes
De scholen waar de schade is aangetroffen, zijn gebouwd met het zogenoemde MuWi-systeem. Bij dit bouwsysteem, in Nederland toegepast van 1951 tot en met 1973, bestaat de vloer uit betonnen balkjes waartussen betonnen vulelementen zijn geplaatst. Het systeem is niet alleen toegepast in scholen, maar kan ook zijn gebruikt in andere gebouwen. Het ministerie heeft daarom ook de gemeente Leudal verzocht alle eigenaren van gebouwen te informeren over de mogelijke schade aan het vloersysteem en de eventuele kans op ongelukken. Gebouweigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor een veilig en gezond bouwwerk.

Inspectie
De gemeente publiceerde daarom een informatiedocument van TNO. Dat is hier te vinden. Eigenaren worden verzocht om gebouwen waarvan zij weten of vermoeden dat het MuWi-systeem is toegepast, dit te inspecteren en zo nodig te herstellen. Eventuele schade aan het vloersysteem zou overigens geen directe gevolgen voor de constructieve veiligheid van de gebouwen hebben, zo meldt de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen