Project De Klink verrijkt natuur en leefbaarheid in Buggenum

Foto: Gemeente Leudal

BUGGENUM – Het Gebiedsfonds Buggenumse Veld heeft diverse mooie projecten opgezet, waarvan de eerste resultaten nu zichtbaar worden. Op het evenemententerrein De Klink bijvoorbeeld.

Het project, dat zich richtte op het herstellen van de natuurlijke omgeving en het creëren van beweegruimte, is een groot succes gebleken dankzij de samenwerking tussen lokale verenigingen en betrokken inwoners.

Inspiratieboek
Projectleider Marie-José Baur legt uit hoe het project tot stand kwam: ‘In 2021 hebben we een inspiratieboek rond laten gaan door het dorp. Mensen konden opschrijven wat ze belangrijk vonden voor de leefbaarheid van Buggenum. Daar kwamen vooral natuur, wandelen en beweegruimte uit naar voren. Vervolgens hebben we de lokale verenigingen gevraagd waar we rekening mee moesten houden, zodat zij daar nog steeds evenementen kunnen organiseren. Deze wensen hebben we gecombineerd en op basis daarvan is een projectvoorstel geschreven.’

Fruit
Inmiddels zijn de gerealiseerde speeltoestellen, het basketbalveld en het voetbalveldje regelmatig in gebruik. Samen met de inwoners en kinderen uit Buggenum zijn ook verschillende fruitbomen en hagen aangeplant. Door Bouw & Groen uit Haelen zijn speeltoestellen, een insectenhotel, fietsbeugels, rasters en poorten geplaatst. Theunissen Grondwerken uit Horn heeft het grondwerk uitgevoerd en onder andere de verharding aangebracht. Daarnaast is een groot deel van het terrein ingezaaid met een bloemen- en kruidenmengsel.

Plantdagen
De betrokkenheid van de lokale gemeenschap bij het project was groot. Baur merkt het enthousiasme van de inwoners ook. ‘Iedereen is er blij mee. Veel mensen  hebben meegewerkt. Zo hebben we bijvoorbeeld twee plantdagen gehad en ook nu moet er weer geschoffeld worden en onderhoud worden verricht. Jong en oud helpen mee. Dus het is echt iets van en voor de gemeenschap.’ Bij de officiële afronding werd iedereen bedankt door wethouder Graef en is aan de inwoners een boomcadeaucheque overhandigd. Wethouder Graef: ‘Het gebiedsfonds begint nu echt resultaten te tonen. Dit project laat als geen ander de energie, de saamhorigheid en betrokkenheid van de gemeenschap in Buggenum zien. Dit succes dient dan ook als een inspirerend voorbeeld voor nieuwe projecten.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen