Maak sjpas en plezeer, maar let op je spullen…

Foto: Pixabay - Bru-nO (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Natuurlijk wordt er dit weekend flink vastelaovend gevierd. Hartstikke leuk, maar toch ook nog even een waarschuwing om goed op je persoonlijke eigendommen te letten. In de feestvierende gemeenten worden er tijdens vastelaovend namelijk gemiddeld 54 procent meer meldingen gedaan van zakkenrollerij dan op andere momenten in het jaar.

Dat dit niet toevallig is, blijkt uit de cijfers van 2021. Toen werd er vrijwel geen carnaval gevierd en was er veel minder zakkenrollerij (-86,9%) dan in alle edities van 2012 tot en met afgelopen jaar. Eén en ander blijkt uit analyse van politiedata door Feestkleding365.nl.

Smartphone
Stop je smartphone, portemonnee en andere waardevolle eigendommen vooral goed weg als je naar Maastricht gaat. In deze gemeente wordt er tijdens carnaval het vaakst melding gedaan van zakkenrollerij: gemiddeld 113 keer per editie. Dat is een ruime verdubbeling vergeleken met de andere maanden. Maar ook in Roermond loop je aanzienlijke risico’s met gemiddeld 34 aangiften per vastelaoveseditie (+61,5% ten opzicht van andere maanden).

Overlast
In het onderzoek is per carnavalsgemeente ook gekeken naar drugs- en drankoverlast, onder invloed rijden, aantasting van de openbare orde en geluidshinder. In tegenstelling tot zakkenrollerij, ligt dit aantal incidenten niet opvallend hoger dan op andere momenten in het jaar. Gemiddeld worden er tijdens de carnavalsmaand zo’n 9 overlastmeldingen en -aangiften gedaan per 10.000 inwoners. Wel zijn er regionaal aanzienlijke verschillen. Zo ligt het aantal aangiften en meldingen van overlast 14% hoger in de provincie Limburg dan in Brabant .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen