Open dag bij de Auroramolen in Baexem

Foto: Molenstichting Leudal

BAEXEM – Op 11 september houdt de Molenstichting Leudal van 11.00 uur tot 16.00 uur een open dag bij de Auroramolen, aan de Molenveldstraat in Baexem.

Dit ter gelegenheid van het feit dat de molen, na een verplaatsing, 50 jaar op de huidige locatie staat. Om 11.00 uur wordt de aftrap verzorgd door wethouder Graef.

Verhuizingen
De Aurora is een standaardmolen – het oudste windmolentype in Nederland – en werd ooit gebouwd op een plek tussen Haelen en Horn, maar verhuisde in 1846 naar Baexem. Na de Tweede Wereldoorlog was de molen nauwelijks meer in gebruik en raakte in verval. In 1953 volgde een restauratie, maar ook daarna werd nog sporadisch gedraaid. In 1968 kocht de toenmalige gemeente Baexem de molen en werd deze in 1971 verplaatst naar de huidige standplaats. Na een restauratie in 1972 werd de molen maalvaardig opgeleverd en is dat nog steeds.

Markt
De Aurora is 11 september in werking en geopend voor het publiek. Ook is er een informatieve markt met een tiental kraampjes. Op deze markt zijn verder oude ambachten, historische foto’s van de Aurora en kunst te zien. Verder is een aantal maatschappelijke organisaties aanwezig. Voor kinderen organiseert Schutterij Sint Jan diverseactiviteiten. Ook kunnen de kinderen met de handmolen graan malen. Natuurlijk is er ook muziek.

Molengemeente
Leudal is de gemeente met de meeste molens in Limburg. Maar liefst twaalf stuks: vijf windmolens en zeven watermolens. Elf van deze molens zijn nog in werking en voor het publiek toegankelijk. De molens zijn eigendom van particulieren, natuurorganisaties en de gemeente Leudal. De vijf windmolens die eigendom zijn van de gemeente Leudal, worden beheerd door de Molenstichting Leudal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen