Online informatiebijeenkomst over RWE-project op Zevenellen

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Tijdens een online informatiebijeenkomst op maandag 21 februari wil RWE haar plannen op bedrijvenpark Zevenellen toelichten voor omwonenden en geïnteresseerden.

RWE wil het project, FUREC genaamd, realiseren op Bedrijvenpark Zevenellen en op het Chemelotterrein in Sittard-Geleen.

Waterstof
Het gaat er daarbij om de verwerking van afval, dat nu nog wordt aangeboden ter verbranding of stort, te recyclen naar nieuwe grondstoffen. RWE zou een optie hebben genomen op tien hectaren grond op Bedrijvenpark Zevenellen. In de voorgenomen installatie wordt afval gesorteerd, verkleind en verwerkt tot korrels of pellets. Via schip en vrachtauto worden de pellets dan naar Chemelot vervoerd om tot waterstof verwerkt te worden.

Verzet
Momenteel is RWE begonnen met het voorbereiden van de nodige vergunningsprocedures. Het bedrijf streeft ernaar in 2023 een definitieve investeringsbeslissing te nemen. Het bedrijf ziet de activiteiten als een belangrijke stap in het ontwikkelen en versnellen van de transitie naar een circulaire economie in Limburg en het creëren van bijbehorende werkgelegenheid in de regio. Maar niet iedereen loopt warm voor de plannen. Vanuit Buggenum, met name vanuit de Dorpsraad, komt georganiseerd verzet. Daarbij hebben ook groeperingen en individuen van de overkant van de Maas zich aangesloten.

Transparant
De gemeente Leudal liet vorige maand weten begrip te hebben voor de zorgen die er worden geuit, maar betreurt het dat de Dorpsraad Buggenum niet wil deelnemen aan de klankbordgroep Zevenellen. Die wordt door de Dorpsraad overduidelijk niet serieus genomen. De gemeente schreef vorige maand in een brief dat de Dorpsraad zich deels beroept op aannames en beweringen die niet kloppen. RWE startte vandaag dus met een charmeoffensief en zegt te streven naar een open en transparante communicatie met de omgeving. Zo zal na de komende (online) informatiebijeenkomst regelmatig via inloopbijeenkomsten en op andere manieren contact gezocht worden met alle belanghebbenden en geïnteresseerden, zo liet het bedrijf weten. Aanmelden voor de bijeenkomst van 21 februari kan via www.furec.nl. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is omstreeks 21.00 uur afgelopen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen