Dorpsraad Buggenum luidt de noodklok over Zevenellen

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De Dorpsraad van Buggenum is meer en meer bezorgd over de ontwikkelingen op het terrein van Zevenellen. De belangen van de inwoners worden door zowel gemeente als provincie niet voldoende gewogen, zo laat de werkgroep Milieu van de dorpsraad weten.

‘De belangen van de ondernemers die zich daar willen vestigen wegen blijkbaar zwaarder’ aldus de werkgroep.

Buitenspel
Volgens de werkgroep zijn de regels van het bestemmingsplan Zevenellen zo ruim, dat alle vergunningaanvragen die passen binnen de gestelde criteria zonder meer worden goedgekeurd. ‘Hierbij worden wettelijke procedures zoals een MER-rapportage als niet nodig geacht en staat de burger buitenspel. Bovendien vormt de concentratie van bedrijven die afval en mest gaan verwerken een regelrechte bedreiging voor het (leef-)milieu van de inwoners van gemeenten Leudal en Roermond en zelfs geheel Midden-Limburg’ zo schrijft de Milieugroep in een mail.

Overlast
Er wordt daarbij gewezen op de overlast door stank, vervuiling van het Maaswater, lawaai, de toename van verkeer en de aantasting van het dorpsaanzicht van Buggenum. Tussen het Zevenellenterrein en de eerste bebouwing van Buggenum zit geen buffer. De eerste huizen liggen op circa vijftig meter van de bedrijven op het terrein. Roermond is slechts 1500 tot 2000 meter van het Zevenellen terrein verwijderd.

Juridische stappen
Om de inwoners van met name Buggenum te wijzen op wat er allemaal boven hun hoofden hangt en wat de mogelijke gevolgen zijn, stuurde de Dorpsraad een brief naar de inwoners van Buggenum en aanwonenden van de Roermondseweg en Haelensebroek. ‘Het is hoog tijd om alle betrokken partijen te confronteren waar ze mee bezig zijn en welke impact het heeft op Leudal, de directe omgeving, Roermond en Midden-Limburg’ zo luidt de verklaring. Op dit moment coördineert de Dorpsraad drie juridische processen tegen reeds verleende vergunningen, waartegen diverse inwoners bezwaar hebben aangetekend. Bij één daarvan sluiten inmiddels ook inwoners van Roermond aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen