Campagne Synthese rondom Wereld Alzheimerdag

Foto: Pixabay-geralt (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Één op de vijf mensen krijgt dementie. Elk uur komen er in Nederland vijf mensen met dementie bij. De kans is dus heel groot dat ook jij te maken krijgt met dementie.

En dan? Weet jij hoe je dementie herkent? Hoe je een helpende hand uit kunt steken?

Hulp
Zet mensen met dementie niet buitenspel. Mensen met dementie zullen in toenemende mate hulp nodig hebben van mantelzorgers en andere hulpverleners. Jij kunt daarin echter ook een rol spelen, als winkelier, organisatie of club. Met klanten of bezoekers. Maar ook gewoon in je omgeving, familie of buurt. Met een oplettende blik, een meelevende houding en een helpende hand kun jij ervoor zorgen dat mensen met dementie een plek in onze maatschappij behouden.

Aandacht
Medio september publiceert Synthese, in het kader van dementievriendelijk Leudal, een campagne om aandacht te vragen voor een dementievriendelijke samenleving. Vrienden, familieleden, collega’s en clubleden worden opgeroepen op een oogje in het zeil te houden. Kom je iemand tegen die verward is? Die de weg naar huis niet meer weet? Iemand die niet meer zo goed mee kan in het vrijwilligerswerk of telkens zijn of haar portemonnee vergeet? Steek je hand uit. Doe een boodschap voor je buurvrouw, help de ander om mee te kunnen blijven doen of wandel even mee naar huis. Voor jou een kleine moeite, voor hen een groot gebaar!

Activiteiten
Synthese biedt activiteiten, trainingen en informatie aan voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en geïnteresseerden die willen leren wat zij kunnen betekenen voor iemand met dementie. Van alleen een paar geruststellende woorden tot je aanmelden als dementievrijwilliger: iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen. De campagne van Synthese is te zien in Leudal, Weert en Nederweert en vindt plaats rondom Wereld Alzheimerdag, op 21 september. Naast de campagne vinden er diverse activiteiten plaats. Kijk hier voor meer informatie, tools en een overzicht van alle activiteiten.

Reacties