Een halve eeuw Studiegroep Leudal, landkaarten en een bekende muziekhandel

Foto: Facebook Carmen Nazarski

LEUDAL – In het zomernummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, wordt door Jan Hocks stilgestaan bij het 50-jarig bestaan van de Studiegroep.

Diverse hoogtepunten en bereikte resultaten passeren de revue.

Boek
Verder beschrijft Jo Wijnen op zijn kenmerkende humoristische wijze de vroegere gang van zaken rondom de liefde tussen mensen, met een hoofdrol voor de katholieke kerk. De redactie besteedt aandacht aan het nieuwe boek van Jo Wijnen, genaamd ‘Zuid’, waarvan het eerste exemplaar op 25 juli om 14.30 uur zal worden uitgereikt aan een bekende Limburger. Die uitreiking geschiedt op de binnenplaats van kasteel Aldenghoor.

Kaarten
In een aantal uitgebreide artikelen geeft Ruud Spee tekst en uitleg over het Leudal in (land)kaarten, waarbij hij in het tweede artikel middels de Krayenhoffkaart en de Manuscriptkaart de periode van begin 1800 tot circa 1850 onder de deskundige loep neemt. Carmen Nazarski neemt ons mee terug naar het ontstaan van de voormalige bekende muziekhandel van haar ouders in Roggel. En Thijs Zeelen vertelt over de koude lente van 2021, met enkele extremen. Zo werd het op 31 maart ruim 26 graden, terwijl een week later sneeuw viel. In de weerhistorie bespreekt hij de lente van 1917, waarbij na een koude lente een vroege hittegolf volgde. Op 19 juni ontstond een fors onweer met wateroverlast, waarbij tussen Horn en Beegden de tram ontspoorde doordat de rails met zand waren dichtgespoeld.

Abonnee worden
Heeft u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kunt u voor slechts 17 euro abonnee worden van Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangt u dan alle nummers die in 2020 zijn verschenen. U kunt zich opgeven per e-mail via [email protected], of telefonisch 06-53.53.08.71 of via 0475-59.37.67.

Reacties