Taakstraf voor gijzeling en bedreiging gerechtsdeurwaarder in Neeritter

Foto: Pixabay - AJEL (CC0-Public Domain)

ROERMOND – De man uit Neeritter die twee jaar geleden een gerechtsdeurwaarder gegijzeld hield, is door de rechtbank Roermond veroordeeld tot een taakstraf van tweehonderd uur.

De zaak werd eerst geseponeerd maar kwam na een artikel 12-procedure alsnog op zitting. Aan de verklaring van de deurwaarder hechtte de politierechter meer waarde dan die van de verdachte. Dat meldt de website mr-online.nl.

Bedreiging
De kwestie ging uiteindelijk om de vraag of de woorden van een gerechtsdeurwaarder, een openbaar ambtenaar, méér zeggingskracht hebben dan die van een gewone burger. Hoewel een deurwaarder wettelijk gezien niet op ambtseed verklaart, hechtte de politierechter in Roermond toch meer betekenis aan de woorden van de deurwaarder. Hij verklaarde niet alleen de gijzeling bewezen, maar ook bedreiging: tweehonderd uur taakstraf of honderd dagen vervangende hechtenis. Het is nog niet bekend of de veroordeelde in hoger beroep gaat.

Slachtofferverklaring
De gerechtsdeurwaarder liet in een slachtofferverklaring weten angstig te zijn en dat hij niet langer de woning van schuldenaren durft te betreden. Daarmee geconfronteerd liet de verdachte merken dat dat niet zijn probleem was. Paul Otter, bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders zegt ‘verheugd’ te zijn met de uitspraak. ‘In het vonnis erkent de politierechter dat de verklaring van een gerechtsdeurwaarder betrouwbaarder is dan die van de veroordeelde. Dat is een belangrijke stap in de versterking van de positie van de gerechtsdeurwaarder.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen