Inwoner Neeritter die deurwaarder bedreigde wordt alsnog vervolgd

Foto: Pixabay - succo (CC0-Public Domain)

NEERITTER – Een man uit Neeritter, die in maart 2019 een deurwaarder met de dood bedreigde moet alsnog worden vervolgd. Een aanvankelijke politiesepot is door het gerechtshof aan de kant geschoven.

De deurwaarder, werkzaam bij Hafkamp in Venlo, werd die bewuste dag binnengelaten, maar daarna werd direct de deur gesloten. De deurwaarder verklaarde dat hij vervolgens onder druk gezet werd om eerst de zaak over een betalingsachterstand ‘te regelen’ met de schuldeiser, eerder mocht hij het pand niet verlaten. Dat komt neer op gijzeling.

Geen bereik
De deurwaarder probeerde meerdere keren 112 te bellen, maar dichtbij de Belgische grens had hij geen bereik. ‘Ik maak je dood als nu de politie komt’ riep de debiteur vervolgens. Uiteindelijk wist de deurwaarder weg te komen en vluchtte hij naar het politiebureau, waar hij aangifte deed. Omdat de debiteur echter alles ontkende, seponeerde de politie de zaak al één dag, zonder gedegen onderzoek.

Eerste succes
De deurwaarder liet het er echter niet bij zitten en begon een procedure bij het gerechtshof. Daar boekte hij een eerste succes toen de advocaat-generaal adviseerde dat de bedreiger naar het hof moet komen om tekst en uitleg te geven. Onlangs besloot het gerechtshof dat de bedreiger moet worden vervolgd. ‘Dit voelt als een eerste overwinning en als een begin van gerechtigheid’, zei de deurwaarder die anoniem wil blijven, tegen de website Mr. Ook algemeen directeur Mark Hafkamp, van het kantoor waar de deurwaarder werkt, is blij met de uitspraak. ‘Het seponeren van de zaak heeft bij de bedreigde deurwaarder een enorme kater veroorzaakt. Het feit dat een hogere instantie het wel nodig acht dat de dader wordt vervolgd, beschouw ik als een steun in de rug, maar zeker ook als een positief signaal voor de totale beroepsgroep. Hoewel ik geen hoge verwachting heb van de uiteindelijke straf, zie ik de uitspraak van het hof als een terechte en passende overwinning.

Bewijspositie
Het nadeel voor deurwaarders is dat zij in de uitoefening van hun werk doorgaans alleen op pad gaan. Daardoor ontbreekt vaak steunbewijs, zodat een strafbare feit niet goed is aan te tonen. De bewijspositie van deurwaarders zou moeten verbeteren, vindt ook de bedreigde deurwaarder zelf. Hij wijst op de situatie in België: daar leidt elke vorm van agressie, zelfs verbale, na een klacht van een deurwaarder meestal tot een veroordeling van drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Reacties